Balog Zoltán: a reformok igazságosabb teherelosztást eredményeznek

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) – A reformok segítségével egyebek mellett lehetővé válik a terhek igazságosabb elosztása, de mindenkinek meg kell tanulnia felülemelkedni saját részérdekein is – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Nemzeti Gazdasági Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén.

A miniszter – a tárca közleménye szerint – köszöntő beszédében azt mondta: Magyarországon a közigazgatásban húsz éve volt utoljára akkora mértékű átalakítás, mint ami 2010 óta zajlik. A magyar állam ekkorra ugyanis eljutott a működésképtelenség határáig; a fenntarthatóság érdekében át kellett formálni a nagy rendszereket. “Ha megszületnek a nagy döntések, további jelentős feladatot jelent az, hogy megértessék mindenkivel a változás értelmét” – fűzte hozzá.

A miniszter úgy értékelte, az NGTT-nek nagy szerepe van abban, hogy hitelesen közvetítse ezeket a folyamatokat.

A testület a miniszteri beszéd után tanácskozott a felnőttképzés, továbbá a nyugdíjrendszer átalakításának aktuális és stratégiai kérdéseiről, majd a kormányzat képviselőitől tájékoztatót hallgatott meg a jövő évi költségvetés általános tervezései elveiről és ezek gazdasági, társadalmi indokoltságáról, valamint a hazai építőipar helyzetéről és kilátásairól – közölte a tárca.

MTI