Balog Zoltán: A fejlődés motorja lesz Debrecen

Balog Zoltán: A fejlődés motorja lesz Debrecen
Balog Zoltán: A fejlődés motorja lesz Debrecen - © Fotó: Matey István
Debrecen – Közel 48 milliárd forintnyi adósságtól mentesültek a megye önkormányzatai.

A maradék 15,9 milliárd forintos adósságtól is megszabadulnak Hajdú-Bihar megye településeinek önkormányzatai február végéig, ezzel teljesen adósságmentessé válnak a helyhatóságok – jelentette ki Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter Kósa Lajos polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Debrecenben. A tárcavezető emlékeztetett: az adósságrendezés második ütemében 31,9 milliárd forint tartozást már átvállalt az állam.

Balog Zoltán azt mondta, ennek a lépésnek köszönhetően a következő uniós pénzügyi ciklus regionális központjává, a fejlesztések motorjává válhat Debrecen, amelytől ezúttal 9,7 milliárd forintnyi adósságot vesz át a központi költségvetés.

Kósa Lajos jelezte: miután 2002 és 2010 között az önkormányzatok központi finanszírozása folyamatosan csökkent, a fejlesztésekre kevesebb forrás jutott, ezért kényszerültek a helyhatóságok, így Debrecen is, hitelfelvételre. Hozzátette, beruházásoknak köszönhetően az önkormányzat vagyona mára meghaladja a 300 milliárd forintot.

HBN