Balog: az igazgatónak kell az iskola igazi vezetőjének lennie

Budapest, 2016. július 19. Elöl, középen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. július 19-én. Az állománygyűlésen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezését.
Budapest, 2016. július 19. Elöl, középen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. július 19-én. Az állománygyűlésen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezését. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest – Az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban, az előző keretrendszer túlságosan leértékelte a munkájukat – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Balog Zoltán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén, amelyen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezéseit, az mondta: az előző keretrendszernek talán az volt a legnagyobb hibája, hogy túlságosan leértékelte az iskolák vezetőinek munkáját.

Az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem “az igazgatóknak kell lenni az igazi vezetőknek az iskolákban” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: akkor lehet tőlük elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben.

Balog Zoltán elmondta, hogy 2011-ben új alapokra helyezték a magyar köznevelés rendszerét, de jelentős belső korrekciókra volt szükség az intézményfenntartásban.

A központosítás “túl jól sikerült” – fogalmazott, majd úgy folytatta, éppen ezért a decentralizáció a “jövő útja”, a rendszer alapelveinek a fenntartásával.

Balog Zoltán azt is mondta, hogy az átalakításnak köszönhetően “szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni”.

“Én ezt tartottam a legnagyobb hiányosságának (…) a rendszernek” – jegyezte meg.

– MTI –