Balmazújvárosi polgármester, miniszteri biztos: politikai támadás eszközeivé váltunk

Debrecen, 2015. július 24., péntek (MTI) – Politikai támadásnak tekinti Balmazújváros polgármestere és a hajdú-bihari fejlesztéseket koordináló miniszteri biztos az Együtt elnökének lemondásukat követelő pénteki nyilatkozatát.

Veres Margit, Balmazújváros független polgármestere és Tiba István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint Szigetvári Viktor nyilatkozata is alátámasztja, hogy politikai támadás eszközeivé váltak.

Veres Margit az MTI érdeklődésére pénteken közölte: az ügyről csak a sajtóból értesült, semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a nyomozó hatóságtól.

Közleménye szerint 2012 őszén a helyi férfi NBI-es kézilabdacsapat tulajdonosa megkereste a város polgármesterét, Tiba Istvánt, hogy épít egy kézilabdacsarnokot, amely azonban városi rendezvények bonyolítására nem lesz alkalmas. Ha a város be tud szállni az építkezésbe, akkor megépülhet egy olyan rendezvénycsarnok, amelyre a városban élők évtizedek óta várnak.

A polgármester, országgyűlési képviselő kormányzati segítséget kért és kapott, így a képviselő-testület 11 egyhangú igen szavazatával döntött a 180 millió forintos támogatásról. Ennek fejében ráadásul a város 15 éven keresztül évi 20 alkalommal (átlag 30-35 nap) ingyen használhatja a csarnokot városi rendezvényekre.

Az én feladatom jegyzőként a testületi előterjesztések előkészítése, törvényességének ellenőrzése és az ülések törvényes menetének ellenőrzése volt – írta Veres Margit.

Meggyőződése szerint “egy politikai csatározás eszköze” lett, ahol a cél “Tiba István és a képviselőtársai által megvalósított városfejlesztés lejáratása volt”.

“Ezt csak megerősítette bennem, amikor az ügyészségen tanúmeghallgatást kértünk, amellyel egyértelműen tisztázódott volna ártatlanságom, az ügyészség azzal utasította el, hogy majd bírósági szakban tisztázható. Ez bizonyítja, hogy egyetlen cél volt a vádemelés, és ezzel a negatív hírekhez kötni Balmazújvárost” – olvasható a polgármester közleményében.

Tiba István országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, volt balmazújvárosi polgármester az MTI megkeresésére pénteken annyit mondott: tudtával “Szigetvári Viktor nem része a magyar igazságszolgáltatásnak, így nem helyes, ha ítélkezik, bízza azt az igazságszolgáltatás szerveire”.

Szigetvári Viktor nyilatkozata alátámasztja a polgármesterasszony álláspontját, miszerint politikai támadás ártatlan eszköze lett – tette hozzá a képviselő.

Az Együtt elnöke pénteken Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel Balmazújváros független polgármesterét, miután az ügyészség vesztegetés miatt vádat emelt ellene. Szigetvári Viktor emlékezetett arra, hogy a polgármester a bűncselekmény elkövetésének időszakában jegyzőként dolgozott Tiba István fideszes polgármester mellett, akit azóta Lázár János miniszter a hajdú-bihari fejlesztéseket koordináló miniszteri biztosnak nevezett ki.

Az ellenzéki pártelnök szerint a 180 millió forintos vesztegetési ügyben megvádolt polgármester méltatlanná vált arra, hogy ellássa városvezetői feladatát, ezért le kell mondania. Egyidejűleg felszólította Tiba Istvánt, hogy tegyen feltáró vallomást az ügyben, Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert pedig arra szólította fel, hogy váltsa le “a miniszteri biztosi posztjára méltatlanná vált politikust”.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy “vádat emeltek a Balmazújváros polgármesteri hivatalát érintő ügyben vesztegetés miatt egy vállalkozó és a volt jegyző ellen”.

A vádirat lényege szerint a volt jegyző jogtalan előnyért közreműködött abban, hogy a vállalkozó egy ingatlanberuházással kapcsolatban az önkormányzat költségvetéséből 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapjon.

A Blikk januárban számolt be arról, hogy vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki Veres Margitot, Balmazújváros független polgármesterét. A lap azt írta: a tavaly októberben polgármesterré választott Veres Margit korábban a város jegyzője volt, és a gyanú szerint abban a minőségében követte el a terhére rótt bűncselekményt, amely a városi sportcsarnok 2013-ban befejezett felépítéséhez kötődik.

A lap szerint a város 180 millió forintos rendkívüli támogatással segítette a beruházást, amelyet egy helyi vállalkozó irányított. Úgy tudták, a vállalkozó az ügy másik gyanúsítottja, a gyanú szerint ugyanis a férfi meg nem engedett módon honorálta a település támogatását.

– MTI –