Veres Péterre emlékeztek

Balmazújváros – Balmazújvároson minden év január elején a születésnapjának évfordulója alkalmából emlékeznek Veres Péterre.

Az újvárosi születésű író előtt a havas, hideg időjárás ellenére sokan tisztelegtek. A megemlékezést Hegedűs Péter polgármester gondolatai nyitották, aki a családja tapasztalatait is megosztotta Veres Péterről. Majd Sós Csaba, a Veres Péter Kulturális Központ megbízott vezetője ismertette meg az emlékezőkkel az író és politikus életútját, munkásságát.

Az 1897. január 6-án született Veres Péter mindössze 4 évig járt iskolába, 12 éves korától már dolgoznia kellett, többek között az első világháború idején a fronton volt.

Közismert, írói munkássága mellett honvédelmi miniszterként az 1940-es évek közéletének egy legmeghatározóbb személyisége lett – emelte ki az intézményvezető.

Veres Péter szellemisége ma is jelen van. Utca, valamint intézmények, egész életműve őrzi az emlékét a településen.

Balmazújváros az ő gondolatait mindig szem előtt tartja, hiszen sok helyen kiemelik az „Én nem mehetek el innen” című vers záró gondolatait: „…ide kell hoznunk a nagyvilágot, ide kell hoznunk mindent, ami szép, ami jó, ami nemes és amit érdemes.”

Veres Péter ülőszobránál és emlékházánál is helyeztek el koszorúkat az emlékezők.

– Bánhegyi Zoltán –Balmazújváros.
HAON.HU


hirdetés