Konyhakertünk ritka kincsei között

Puskás Irén az egyik hatalmas kígyótökkel a kigyótökkel
Puskás Irén az egyik hatalmas kígyótökkel a kigyótökkel - © Fotó: Vmirjáncki József
Körösszegapáti – Kígyótök és fekete szeder – nem minden kertben találhatók a mi vidékünkön különleges növények.

Nem úgy az országhatár menti faluban élő Puskás Irénnél kertjében található. A kígyótök egyéves, lágyszárú növény. A kerítés mellett jól érzi magát. Termesztik a trópusi és szubtrópusi területeken Dél- és Délkelet-Ázsiában, Indiában és Ausztráliában. Egyéb elnevezése még a növénynek japán uborka. A nedvességet szereti, különösen száraz időszakban locsolni kell, és abban az időszakban is, amikor a termése képződik, érik.

A termesztője elmondta, hogy a kígyótök termése íze a csillagtökre (patisszon) hasonlít. Elkészítési módja: hámozás után felszeletelik, és kirántják. Egy tő nála három, egyenként mintegy 120 centiméter hosszú termést hoz.

Ízletes és egészséges

Az emberek többsége a szedret a szabadban, bokros területeken, főleg ősszel keresik és találják. A fekete szedret gondozott kertben termeszthetjük, ott fordul elő. Már július elején hozza fekete termését. Ez a nemesített változat nagyon ízletes, és egészséges.
Puskás Irén a növény termesztője elmondta, hogyan érdemes fogyasztani a fekete szedret.

– Lehetőleg nyersen, maggal együtt fogyasszuk, így minden kedvező hatását élvezhetjük. A gyümölcs koncentrált levéből napi 1-2 pohárral is elfogyasztható. Lekvárt és szörpöt is készíthetnek belőle.

– Vmirjáncki József –Balmazújváros.
HAON.HU


hirdetés