Ki a szabadba, a jó levegőre!

Ki a szabadba, a jó levegőre!
Hajdú-Bihar – A tavasszal elérkezett a szabadtéri programok ideje, kulturális rendezvények kezdődtek.

Húsvétolással indult a második negyedév, a kereszténység legnagyobb ünnepén locsolkodással ünnepeltek megyeszerte. Az országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben tarolt a Fidesz–KDNP, és a listás választást is megnyerte. Április 11-e a város napja, ilyenkor Debrecenben számos program színesíti a napot, és a hagyományos ünnepi közgyűlésen díjakat és elismeréseket adnak át a megyeszékhely elöljárói. Veres Margit számára nem volt ünnepi ez az időszak, ugyanis hivatali vesztegetésért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette tanácsa. A hónap végén több ezer ember vett részt a hortobágyi Szent György-napi kihajtási ünnep és kézműves vásár eseményein.

A május is munkaszüneti nappal kezdődött, majd az édesanyákat köszöntöttük. A hónap eleje hagyományosan a maturálók ideje is: országosan mintegy 110 ezren ültek iskolapadba, hogy számot adjanak tudásukról. Miközben a diákok a feladatokkal birkóztak, leemelték a Kossuth-szoborcsoportot a talapzatáról a főtéren. A 104 éves művet azért kellett eltávolítani, mert az alsó része sürgős restaurálásra szorult.

Június havával megkezdődnek a szabadságolások: a családok, ha tehetik, pár napra-hétre elvonulnak, hogy egy időre maguk mögött hagyják a mindennapokat. Mielőtt az egyetemi dogozók is így tettek volna, még megtartották a 3. Dolgozói DErbit. Természetesen a diákoknak beköszöntött a vakáció, amely egészen szeptember második napjáig tartott. Debrecen tavaly a Múzeumok Éjszakája országos programsor fővárosa volt, s mint a szervezők előzetesen ígérték, idén sem kívántak lejjebb adni a színvonalból: koncertek, kiállítások, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, táncos produkciók várták az érdeklődőket városszerte.

Fotók: Derencsényi István, Matey István, Molnár Péter, Kovács Péter

HBNBalmazújváros.
HAON.HU


hirdetés