Céltudatos diákok az iskolában

Akt.:
A diákok, balról: Ludnai Gergő, Hűse Betti, Zborai Zsófi és Ferenczi József
A diákok, balról: Ludnai Gergő, Hűse Betti, Zborai Zsófi és Ferenczi József - © Fotó: Molnár Péter
Balmazújváros – Pályaválasztás előtt álló középiskolás diákok vázolták jövőbeli elképzeléseiket.

Az idén is számtalan fiatal áll pályaválasztás előtt, viszont a vészesen közeledő érettségi és az utolsó évi hajrá még nehezebbé teheti a döntés meghozatalát. Az élet egyik talán legmeghatározóbb mérföldköve a testhezálló továbbtanulási irány kiválasztása. Éppen ezért számos pályaorientációs és nyílt napot tartanak, ezzel is segítve a tanulókat a megfontolt elhatározásban.

A BSZC Veres Péter Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája végzősei egyre felkészültebbnek érzik magukat az érettségire, de addig is minden időt kihasználnak, hogy ismereteiket bővítsék. Állításuk szerint idén sokkal szorgalmasabbak, hiszen tudják: nagyon sok múlik azon, hogy a következő hónapokban hogyan teljesítenek.

Felhősi Márta | Fotó: Molnár Péter

A balmazújvárosi intézmény magyar szakos tanárnője szerint sok diáknak van határozott továbbtanulási célja, de legalább ugyanennyien – reményeik szerint – szakmájukban fognak elhelyezkedni. – Ösztönözni mindig kell a tanulókat, akkor is, ha tudják, hogy befektetett munka nélkül nincs eredmény, és céljaik megvalósításához néha nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, például most, a félévzárás idején vagy tanév végén – mondta Felhősi Márta.

A szaktanár úgy véli, a végzős tanulóikat elsősorban a közelgő érettségi és a szakmai vizsga motiválja, hiszen nemcsak a jó érdemjegy megszerzése most a cél, hanem a kellő felkészültség megszerzése. – Éppen a napokban volt egy pályaorientációs napunk, aminek az volt a konkrét célja, hogy önismereti és pályaválasztási programok, tréningek keretében segítse tanulóinkat olyan irány kiválasztásában, ami érdeklődésüknek megfelelő. A bölcsész, illetve a természettudományos irány egyaránt jellemző, de sokan OKJ-s képzésekben is gondolkodnak – tette hozzá.

Felkészülten érkezni

A balmazújvárosi középiskola érettségi előtt álló diákjai közül többen említették, hogy szívesen mennének tovább biológia, illetve pszichológia szakra. Legtöbben közülük a Debreceni Egyetemet célozza meg, de akadnak olyanok is, akik a fővárosban szeretnének szerencsét próbálni. Hűse Bettit mindig is érdekelték a reál tárgyak, azon belül is a biológia és kémia, éppen ezért a továbbiakban biológia szakon szeretné ismereteit gyarapítani. – Az idei évben fordítottam a legtöbb időt a tanulásra, mert szeretném, ha jó átlaggal tudnék zárni. Az iskolában sokat készülünk az érettségire, ami megnyugtat és magabiztossággal tölt el – hangsúlyozta.

Hűse Betti | Fotó: Molnár Péter

Zborai Zsófi hasonlóan biológia szakra jelentkezik a Debreceni Egyetemre, de neki már távlati céljai is vannak. Az alapszak után mindenféleképpen szeretné elvégezni a mesterszakot is, mert komoly tervei vannak a jövőre nézve. – Leginkább a terepmunka vonz, azontúl is a kutatások, ezért is szeretnék úgy elhelyezkedni majd a munka világában, hogy a felfedezésekre is legyen időm. Mindemellett szeretnék világot látni, külföldi tanulmányutakon részt venni, megismerni más kultúrákat és embereket – fűzte hozzá.

Zborai Zsófi | Fotó: Molnár Péter

Konkrét tervek

Felhősi Márta elmondta, hogy a magyar írásbeli érettségi felépítése, feladattípusai már szükségszerűen reagáltak a társadalmi szükségletekre, így a szövegértési és a mindennapi, gyakorlati írásbeliséghez kapcsolódó feladatok nagy súllyal jelennek meg a klasszikus értelemben vett szövegértelmezés mellett. Ludnai Gergő és Ferenczi József nem tartanak az érettségi vizsgáktól, nekik is vannak konkrét terveik, melyek megvalósításáért minden tőlük telhetőt megtesznek.

Ludnai Gergő | Fotó: Molnár Péter

Gergő még még sok kérdésbe ütközik, gondolkodik gépészeti képzésekben, de a tanári pálya sem áll tőle messze. Erőssége a testnevelés és a német idegen nyelv, így ezek űzését és tanulását nem szeretné abbahagyni. József a Testnevelési Egyetemre jelentkezett Budapestre, mivel ott indul levelezős képzésen edzői szak. – Lassan tíz éve focizok, ma már felnőtt csapatban játszom, így a hobbim a munkámmá vált, de nem szeretném abbahagyni a tanulást. Fontos, hogy a jövőben kezemben legyen egy diploma, úgy vélem a mai világban elengedhetetlen – mondta.

Ferenczi József | Fotó: Molnár Péter

A szaktanár végül hozzátette, szerinte az egyik legfontosabb feladat vizsga előtt, hogy lezárják és rendszerezzék a többévnyi, megszerzett ismeretet, egészben, összefüggéseiben lássák a tanultakat és alkalmazzák az érettségi típusú feladatok megoldásakor. Valamint hogy lelkileg, mentálisan is felkészüljenek a vizsgahelyzetre; ehhez a pedagógusok tanulásmódszertani segítséget is szoktak nyújtani.

Fotó: Molnár Péter

– Nagy Emese –Balmazújváros.
HAON.HU


hirdetés