Magyarország

2012.08.23. 15:27

Tranzit - Az európai integrációnak nincs alternatívája - Németh Zsolt, Tabajdi Csaba

Kőszeg, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Az európai integrációnak nincs alternatívája Magyarország számára - jelentette ki egybehangzóan Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára és Tabajdi Csaba, a szocialisták európai parlamenti delegációjának vezetője a "Tranzit - Fesztivál a határon" közéleti találkozón csütörtökön, ahol az Európai Unió jelenéről és jövőjéről fejtették ki álláspontjukat egyetemistákból álló hallgatóság előtt.

Kőszeg, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Az európai integrációnak nincs alternatívája Magyarország számára - jelentette ki egybehangzóan Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára és Tabajdi Csaba, a szocialisták európai parlamenti delegációjának vezetője a "Tranzit - Fesztivál a határon" közéleti találkozón csütörtökön, ahol az Európai Unió jelenéről és jövőjéről fejtették ki álláspontjukat egyetemistákból álló hallgatóság előtt.Németh Zsolt szerint Európának vissza kell találnia gyökereihez, meg kell találnia ismét identitását, Magyarország számára viszont továbbra sincs alternatívája az európai integrációnak.

Az Európai Unió válságban van, viszont a válságkezeléshez nincs kikövezett út, ezért az eddiginél jobban figyelembe kellene venni a közép-európai országok válságkezelési kísérleteinek tapasztalatait is - fűzte hozzá az államtitkár.

Tabajdi Csaba szerint sincs alternatívája az integrációnak, szavai szerint semmiféle keleti nyitás nem adhat olyan biztonságot, mint amit az Európai Unió nyújt Magyarországnak. A szocialista politikus szerint azonban a jelenlegi kormányzatnak nagyobb együttműködési hajlandóságot kellene mutatnia és nem lenne szabad belpolitikai haszonszerzés miatt "froclizni" az unió vezetőit és vezető testületeit.

Ennek ugyanis - értékelte - az lehet az eredménye, hogy Magyarország elveszítheti a fel nem használt kohéziós és strukturális támogatások 30 százalékát, ami akár 7 milliárd euró veszteséget is jelenthet.

Németh Zsolt szerint az elmúlt két évben a magyar kormányzat és a magyar diplomácia kifejezetten nagy türelmet tanúsított, hiszen az EU mást sem tett, mint a magyar válságkezeléssel szemben próbált fogást találni. Azt mondta, állták a sarat, az önuralom pedig meghozta a gyümölcsét, hiszen nincs olyan stratégiai döntés, amelyekről ma azt kellene mondani, hogy hibás volt.

Kijelentette: Magyarország továbbra is igent mond az Európai Unióra, érdekelt abban is, hogy az eurózóna válsága megoldódjon, de Európa jövője szempontjából alapvető kérdés, hogy képes lesz-e az unió olyan jövőképet megfogalmazni, amely megfelelő szabadságot biztosít tagállamai számára.

Tabajdi Csaba úgy látja, az Európai Unióban új törésvonalak alakulnak ki, a fejlett észak és a fejletlenebb dél között. Szavai szerint az EU-ban szolidaritás deficit van, a felzárkózó országok pedig 2014 és 2020 között nem számíthatnak olyan mértékű támogatásokra, mint amilyeneket korábban kaptak.

A szocialista politikus szerint Magyarországnak az EU erős magjához kellene tartoznia, de versenyképességünk csökkenése miatt ettől egyre inkább elszakadunk, sőt saját régiónkban is teret veszítünk; ennek oka pedig a jelenlegi kormányzat helytelen gazdaságpolitikája.

Németh Zsolt kitért arra, hogy Magyarország gazdasága 70-80 százalékban Németország gazdaságához van kötve, a gazdasági helyzet javulására hosszabb távon tehát jó esélyünk van.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!