Balla Irma-gyilkosság: megvan a DNS, idő kérdése a vádemelés

Akt.:
Balla Irma-gyilkosság: megvan a DNS, idő kérdése a vádemelés
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Debrecen – A volt önkormányzati képviselő fehérneműjén mutatták ki a szomszédban dolgozó segédmunkás DNS-ét.

Megtalálták annak a férfinak a DNS-ét Balla Irma ruházatán, akit a volt debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával gyanúsítanak.

A 2013-ben elrendelt újbóli nyomozás fejleményeiről a Bors számolt be a napokban. Az asszonyt 2007 áprilisában otthonában ölték meg.
Dr. Magyar György, az anyja meggyilkolásával vádolt, majd bizonyítékok hiányában felmentett ifjabb Schönstein Sándor védője munkatársunknak azt mondta, sértetti iratismertetésen vettek részt, a keletkezett 1500 oldal dokumentumból pedig kiderül, hogy a gyilkosságot csak D. Lajos, az ismételt eljárásban meggyanúsított férfi követhette el.

– A holttesten talált többféle, úgynevezett kevert DNS-ekből sikerült kimutatni a DNS-ét. Erre korábban is volt adat, ám akkor nem kellő körültekintéssel vizsgálták – magyarázta az ügyvéd, aki hangsúlyozta, D. Lajos olyan részletességgel beszélt a képviselő házáról, amit csak az tudhatott, aki a gyilkosság időpontjában járt benne. Hozzátette: a férfi vallomásában megnevezte azt a helyet is, ahová a meggyilkolt képviselő telefonját elásta. A gyanúsított korábban elismerte a gyilkosság elkövetését, azt azonban visszavonta, mondván, kábítószer hatása alatt tette. Úgy tudjuk, az új eljárásban ennek okát is vizsgálták, és kiderült, nem drog hatása alatt tett beismerő vallomást.

A nyomozás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség felügyelete mellett zajlott, amelynek határideje múlt pénteken lejárt. Dr. Szilágyi László, a főügyészség szóvivője érdeklődésünkre azt írta, a nyomozási határidő meghosszabbítását a nyomozóhatóság nem kérte, ezért az befejezettnek tekinthető. Az érintett megnevezése nélkül közölte: a nyomozásnak egy gyanúsítottja van.

D. Lajost különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolhatják meg, amiért akár életfogytiglani büntetést is kaphat.

HBN


Kártalanítást szeretne

Mint ismert, ifjabb Schönstein Sándor és ügyvédje kártalanítási pert kezdeményezett, miután két évet töltött előzetesben, ezalatt a személyisége megváltozott, lelki megrázkódtatást és idegi kimerülést is elszenvedett, ezért közel 20 millió forintra és annak kamatainak megtérítésére perli az államot. Magyar György arra hívta fel a figyelmet, hogy ha jogerősen kimondják D. Lajosról, hogy ő követte el a gyilkosságot, védencével perújítást fognak kezdeményezni azért, hogy ne bizonyíték, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel. Ha ez megtörténik, kártérítési eljárást indíthatnak, hiszen – mint az ügyvéd fogalmazott – nyolc éve anyagyilkosnak bélyegzik védencét.