Sport

2016.03.18. 08:16

Újoncként az élvonal ötödik helyére száguldott a DEAC

Debrecen - A cím kissé csalóka is lehet, mivel még csak az alapszakasznak van vége a női futsal NB I-ben. A debreceni lányok pedig akár még a bajnoki címet is megszerezhetik. Igaz, a realitás mást mond, hiszen ehhez elsőként az előző kiírás aranyérmesét kellene kiejteniük a rájátszásban.

Debrecen - A cím kissé csalóka is lehet, mivel még csak az alapszakasznak van vége a női futsal NB I-ben. A debreceni lányok pedig akár még a bajnoki címet is megszerezhetik. Igaz, a realitás mást mond, hiszen ehhez elsőként az előző kiírás aranyérmesét kellene kiejteniük a rájátszásban.

2015-ben az NB II-ből aranyérmesként jutottak vissza az élvonalba a DEAC-os lányok. Sólyom Attila, aki 2012-től (egy év megszakítással) a trénere a csapatnak úgy véli, hogy néhányan nem vették elég komolyan az alapszakaszt az ellenfelek közül, s ennek a DEAC ihatja meg a levét: – „a lebonyolítás szerint csak az dőlt el az alapszakaszban, hogy ki végez a 9. helyen, a többiek folytatják a rájátszásban. Kiderült ki kivel kerül össze a kupa rendszerű párharcban és kik élvezik a hazai pályán történő visszavágó lehetőségét, más jelentősége nem volt ennek az első 18 fordulónak. Éppen ezért például a 2015-ös bajnok Astra megelégedett a 4. hellyel, mi pedig 5-ikként végezve megkaptuk őket. Mondhatom, őket kiejteni két meccsen – itthon kezdve –, hatalmas bravúrt igényelne.”

Viszont egy mérkőzésen már sikerült ez a DEAC-nak, hiszen bár a teljes őszi-téli időszakban vagy vendégként, vagy időszakos hazai pályán vívták meccseiket a hölgyek – ami meg is látszott a rajton –, a kiskunfélegyházi Astrát például idegenben is el tudták kapni (6-5-re). Mellesleg más nagy csapatok ellen is okozott pozitív meglepetést az együttes. Vagyis a bravúr lehetősége mindig benne van a lányokban, ám még nem az a reális elvárás velük szemben, hogy a legjobbakkal hosszabb távon is felvegyék a versenyt.

„A magyar női NB I – amely nagy fejlődésnek indult pár éve – abban különbözik a második vonaltól, hogy általában véve profibb a klubok helyzete és gondolkodásmódja. Jó példa erre akár a miskolci vagy a győri gárda, de másokat is említhetnék, ahol már légiósokat is le tudnak igazolni, de az utánpótlásuk is olyan, hogy jönnek fel a tehetségek fokozatosan. Arra viszont a DEAC-nál nincs lehetőség, hogy 2-3 kiemelkedő futsalost igazoljunk (ennyi elég volt az egy éve kiesőjelölt tolnaiaknak ahhoz, hogy bajnokesélyessé lépjenek elő). Az itteni filozófia ugyanis az, hogy saját forrásból merít a klub, mivel nem ad ki nagy összegeket egy-egy honi sztárjátékosért –, ezért csakis debreceni és Hajdú-Bihar megyei kötődésű játékosok alkotják a keretet” – tájékoztatott a szakember. Sólyom Attila azt is elmondta, hogy az élvonal szinte ugyanazt a két tucatnyi éljátékost cserélgeti, igazolja le egymástól, így változnak az erővonalak évről évre, ám ebben a DEAC nem fog részt venni.

Az előző bajnokság után igyekeztek egyben tartani az erős magot az egyetemi csapatnál, ami gyakorlatilag sikerült is. Hozzájuk érkezett egy-két fiatal tehetség az utánpótlásból, meg az MVFC-ből átigazolva. A régi-új kerettel azonban igazából akkor indult be a csapat, amikor 2016-ban az első hazai meccset vívhatták a nemrég átadott modern egyetemi csarnokban (DESOK), ahol edzhetnek is általában. Ezután folyamatosan előzték meg a csajok vetélytársaikat, s végül az 5. helyre értek oda.

Sólyom Attila szerint „megmutattuk a bajnokság második felében, hogy számolni kell velünk. Ám teljesítményünket rontotta három komoly sérültünk hiánya is. Urai Bianka, Lovas Anna és Kota Gabriella közül utóbbi sérülése jöhet leghamarabb rendbe teljesen, a többiekre talán nem is számíthatok a rájátszásban. Egy ilyen gárdánál ez nagy vérveszteség. Azt is tudni kell rólunk, hogy a lányok a női nagypályás NB II-ben is elindultak, ami remek alkalom a fizikális kondíció javítására. Heti kettőt tudunk edzeni fixen, a kedd-csütörtöki napokon kívül pedig olykor szerdánként is kapunk lehetőséget erre, akkor a nagy pályán gyakorolunk. Péntekenként általában a taktika van terítéken”.

A tréner elégedett a csapat küzdőszellemével, győzni akarásával, ám úgy véli, hogy azt a fajta profi szemléletmódot még meg kell honosítani a lányokban, amely elengedhetetlen a továbblépéshez. A keretből kiemelte a mindig bevethető alapember Radics Ágnest, aki még mindig válogatott kerettag. Mellette többen szintén sokat tettek a sikerekért, így Kota Gabriella, Kósa Viktória, Dancs Rebeka, Balla Anikó, Horváth Renáta, illetve az U16-ban is futsalozó Horváth Viktória képezték eddig a DEAC NB I-es női futsal-együttes alapját.

- Koppányi Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!