Baleset a gyógyszergyárban: bűnösek a vádlottak, két munkás ájult el miattuk a tartályban

Akt.:
Baleset a gyógyszergyárban: bűnösek a vádlottak, két munkás ájult el miattuk a tartályban
© Fotó: Matey István
Debrecen – Mind felelősek a vádlottak a munkások rosszullétéért – mondta ki a bíróság.

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében azt a négy vádlottat, akik miatt két munkás lett rosszul egy tartály karbantartása közben 2013. januárjában, a debreceni gyógyszergyárban. Az elsőrendű vádlottat ezért 220 napi tétel pénzbüntetés (330 ezer forint), a harmadrendű vádlottat 300 napi tétel pénzbüntetés (600 ezer forint), a negyedrendű vádlottat pedig 260 napi tétel pénzbüntetés (520 ezer forint) megfizetésére kötelezte. A másodrendű vádlottat a bíróság 2 év próbára bocsátotta.

Védőeszköz nélkül

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013. január 18-án a negyedrendű vádlott – a debreceni gyógyszergyár képviselőjeként – adott megbízást a karbantartási vezető másodrendű vádlott (a külső cég képviselője) részére, egy két méter átmérőjű, három méter mély alumíniumtartály karbantartási munkáinak elvégzésére. Utóbbi tisztában volt azzal, hogy a feladat biztonságos elvégzéséhez nincsenek meg az előírt munkavédelmi felszerelések, pedig a gyógyszergyárral kötött megállapodás szerint a cégnek kellett volna ezeket biztosítania. Az elsőrendű vádlottnak szintén tudnia kellett a szabályszegésről, a két sértett mégis védőeszközök nélkül kezdett hozzá a munkához.

A tartályba ereszkedéshez a negyedrendű vádlott is engedélyt adott, anélkül, hogy a működési szabályzat szerint ellenőrizte volna az előírt légtérelemzést, de a harmadrendű vádlott, a gyár biztonságtechnikai munkatársa is úgy írta alá a munkaengedélyt, hogy nem ellenőrizte az egyébként kötelezően előírt légtérelemzés végrehajtását.
Az első sértett frisslevegős készülék nélkül szállt be a tartályba, annak ellenére, hogy a készülékkezelő előtte figyelmeztette annak használatára. A tartály aljába érve a nitrogén magas koncentrációja miatt elájult. Kollégája segítségért rohant, nem sokkal később a második sértett egy szénszűrős gázálarcot öltve ereszkedett le az ájult gépszerelőhöz. Miután ő sem a megfelelő védőfelszerelésben volt, ő is azonnal rosszul lett.

Az intézményi tűzoltók több mint 20 perccel később tudták kimenekíteni a két munkást. Kiérkezésükig az elsőrendű vádlott egy csövön keresztül juttatott műszerlevegőt a tartályba. A két karbantartót a mentők oxigénhiányos állapotban vitték kórházba, egyikük még aznap, másikuk néhány nap múlva távozhatott.

Sorrend

Lehel Frigyes bíró indoklásában kifejtette: a karbantartási munkát az arra illetékes személy rendelte meg, nem a cég kezdte el önhatalmúlag; a veszélyhelyzet a vádlottak mulasztására vezethető vissza, a légtérelemzés ellenőrzéséhez a karbantartó cég sem tudással, sem eszközökkel nem rendelkezett. A bíróság megállapította ugyanakkor a sértetti közrehatást is. A bíróság szerint a felelősségi sorrendben a harmadrendű vádlott mulasztása volt a legsúlyosabb, másodikként a negyedrendű vádlott felelőssége merült fel, majd az elsőrendű vádlott szabályszegése.

Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette, az első-, másod- és negyedrendű vádlottak 3 nap gondolkodási időt kértek, a harmadrendű vádlott fellebbezett.

HBN​


Rosszul lettek a tartály mélyén a munkások
Debrecen – Az elsőrendű vádlott beismerte bűnösségét a gyógyszergyári baleset kapcsán.

hirdetés