Baktalórántházi összefogás az agráriumban

Akt.:
A megállapodáshoz, amelyet 17 megyei vállalkozás és egyéni vállalkozó írt alá, folyamatosan csatlakozhatnak a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői
A megállapodáshoz, amelyet 17 megyei vállalkozás és egyéni vállalkozó írt alá, folyamatosan csatlakozhatnak a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői - © Fotó: Sipeki Péter
Baktalórántháza – Az együttműködési megállapodás aláírásával erősödhet megyénk megtartó ereje is.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a megye szakképző intézményei hétfőn együttműködési megállapodást írtak alá a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületében.

A diákok élvezik majd ennek a megállapodásnak a gyümölcsét.” Dr. Szinnai Attila

Nőhet a versenyképesség

– Ha az agrárgazdasági szervezetek, vállalkozások versenyképessége nő, márpedig a mai együttműködési megállapodás aláírásával nő, azzal a megye megtartó ereje is erősödik – fogalmazott Gerják József, a házigazda oktatási intézmény igazgatója. Hozzátette: a magyar gazdaság egyik hajtómotorja az agrárium, a jövő pedig a gyakorlat­orientált szakképzésben és a precíziós gazdálkodásban rejlik.

Fotó: Sipeki Péter Fotó: Sipeki Péter ©

Dr. Szinnai Attila, az FM helyettes államtitkára kiemelte: ez a nap áttételesen a diákokról is szól, hiszen remélhetőleg ők élvezik majd az együttműködési aláírás gyümölcsét. A szakember számadatokkal is szolgált: 2010 óta az agrárexport 37 százalékkal növekedett, ezzel párhuzamosan pedig egy kétkezimunkaerő-hiány is jelentkezett, de ennek orvoslása érdekében igyekeznek minél több céggel kapcsolatba lépni, ezzel is biztosítva a tanulók számára a gyakorlati terepet.

Fejlesztik az infrastruktúrát

Dr. Szinnai Attila beszédében utalt rá: egy modern iskola még inkább vonzó lehet a fiatalok számára, épp ezért fordít a minisztérium egyre több pénzt az agrárszakképző intézmények infrastrukturális fejlesztésére. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte: a mai megállapodásnak az egyik célja a helyi munkaerőhiány megoldása.

Fotó: Sipeki Péter Fotó: Sipeki Péter ©

– Az sem másodlagos szempont, hogy 50–100 milliós munkagépeket ne olyan ember irányítson, aki nem ért hozzá – fogalmazott Baktalórántházán Rácz Imre. Hozzátette: megyénkben hatszáz tanulószerződést tartanak jelenleg nyilván, ebben pedig 300 helyi gazdálkodó szervezet érintett. A mai együttműködés aláírásának az egyik célja, hogy ezek a számok növekedjenek.

KM-TG


Még lehet csatlakozni

A hétfői eseményen elhangzott: a megállapodáshoz (melyet 17 megyei vállalkozás és egyéni vállalkozó írt alá) a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői folyamatosan csatlakozhatnak, lehetővé téve, hogy a szakmai és szakmaközi szervezetek, gazdálkodók és önkormányzatok bevonásával megerősítsék a gyakorlatorientált iskolai rendszer működését és az iskolarendszeren kívüli középfokú agrárszakképzést is. Az együttműködési megállapodás célja, hogy az agrár­szakképzés megerősítésével növelje a megyében működő agrár- és élelmiszer-gazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek versenyképességét, valamint a régió népességmegtartó erejét.