történelem

2019.11.20. 22:05

Horthy Miklós az antant embere volt? (videó)

Horthy Miklósról és a Nemzeti Hadseregről szóló konferenciát szerveztek a Gellért Hotelben. Az eseményen a Magyarságkutató Intézet munkatársai tartottak előadást.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap-Filmarchívum

„1919 őszén borzasztóan kaotikus viszonyok voltak” – emelte ki felszólalásában a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója. Gulyás László elmondta, hogy

az antant Magyarországra küldött egy tábornoki bizottságot azzal a feladattal, hogy próbáljanak meg egy olyan kormányt elismertetni, amelyik képviselni tudja Magyarországot a békekonferencián.

A kutató szerint a bizottságnak feltűnt Horthy Miklós becsületessége, a jó modora, és úgy látták: az ő vezetésével egy olyan kormányt tudnak elhívni a tárgyalásokra, amely alkalmas Magyarország képviseletére.

Gulyás László szerint Horthy Miklósról az antant képviselői úgy vélték, vezetésével olyan kormányt tudnak elhívni a béketárgyalásokra, amely alkalmas Magyarország képviseletére
Fotó: Magyarságkutató Intézet

Raffay Ernő, a Magyarságkutató Intézet munkatársa kiemelte: mind a mai napig komoly viták övezik Horthy Miklós személyét és a róla elnevezett negyed évszázados korszakot is.

Szerinte

ma Magyarországon a liberálisok és a szocialisták ugyanúgy gyűlölik Horthyt, mint ezelőtt száz évvel.

A történész úgy látja: ennek az az oka, hogy többek között a Tanácsköztársaság után visszaállította a konzervatív-keresztény magyar nemzetállamot.

Raffay Ernő arról beszélt, hogy Horthy visszaállította a konzervatív-keresztény magyar nemzetállamot
Fotó: Magyarságkutató Intézet

Babucs Zoltán, az MKI Történeti Kutatóközpontjának ügyvivő-szakértője kitért arra, hogy bár 1919. november 16-án vonult be Horthy Miklós és a Nemzeti Hadsereg a magyar fővárosba, de ezt megelőzően már létezett ez a haderő.

A hadtörténész kiemelte: a hadsereg létszáma 1920 februárjára százezer főre növekedett.

Babucs Zoltán szerint a terrort felnagyították a kommunisták
Fotó: Magyarságkutató Intézet

Babucs Zoltán hozzátette: a fehér terrort megpróbálják felnagyítani, de – mint mondta – voltak kilengések, volt népítélet, de közel sem olyan mértékű, mint ahogy azt a kommunisták annak idején lefestették.

Borítókép: Horthy Miklós, Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában