Bakijev cáfolja, hogy lemondott volna az elnökségről

Az elűzött kirgiz elnök kitart amellett, hogy ő a jog szerinti államfője az országnak. “Én, Kurmanbek Bakijev vagyok Kirgizisztán törvényesen megválasztott és a nemzetközi közösség által elismert elnöke” – jelentette ki szerdán a fehérorosz fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, nem hajlandó lemondani. “Kilenc hónappal ezelőtt Kirgizisztán népe engem választott elnöknek, és nincs olyan hatalom, ami megállíthatna. Egyedül a halál állíthat meg” – fogalmazott.

Bakijev lemondását korábban a kirgizisztáni illetékesek jelentették be, azt közölve, hogy a politikus múlt csütörtökön távozott az országból, miután lemondott államfői tisztségéről. Bakijev előbb a szomszédos Kazahsztánba menekült, majd kedden a fehérorosz államfő bejelentette, hogy a politikus és családja hétfő este óta Minszkben van.

Kirgizisztánban április elején törtek ki zavargások. A kormány lemondását követelő tüntetők és a rohamrendőrök összecsapásaiban 85 ember vesztette életét. A hatalmat ezután ideiglenes kormány vette át. Az elmenekült Bakijevet az ellenzék szeretné bíróság elé kellene állítani, mert a gyanú szerint az ő parancsára lőttek a tüntető tömegbe a rendőrök.

– Független Hírügynökség –