Bajnai tudatos, megfontolt gazdaságpolitikát sürget a továbbiakban is

Jó esély van arra, hogy jövőre 3-4 százalék között növekedjen a magyar gazdaság, de a következő 10 évben kedvezőtlenebb lesz a világgazdasági környezet, mint a megelőző 10 évben – mondta hétfőn üzletemberek előtt Bajnai Gordon.

A miniszterelnök az egyensúly megtartását, a hiány és az adósság további csökkentését, tudatos, megfontolt gazdaságpolitikát tart szükségesnek a következő kormánytól is, hogy Magyarország ismételten évente 2 százalékponttal közeledhessen Nyugat-Európához.

Magyarország kilábalóban van a válságból, az ország áldozatvállalásával és a világgazdaság stabilizálódásával ma már sokkal jobb helyzetben van, érzékelhető a nemzetközi bizalom visszatérése – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Hungarian Business Leaders Forum nevű szervezet üzleti ebédjén hétfőn. Hangsúlyozta, hogy az ország iránti bizalom visszatéréséhez szükség volt növekedési kilátásokra is. A jelenlegi kormány által végrehajtott változások – amelyek amúgy tíz évet késtek – ezt a célt szolgálták – fejtegette a kormányfő.

Most jó esély van arra, hogy a magyar gazdaság jövőre már 3-4 százalékkal növekedjen – szögezte le Bajnai, hozzátéve mindjárt, hogy aki tisztességesen akarja felkészíteni az országot a jövőre, annak el kell mondania azt is, hogy a következő 10 évben sokkal kedvezőtlenebb lesz a világgazdasági környezet, mint a válságot megelőző évtizedben. Ennek oka az, hogy Európa kormányai a kríziskezelés közben felhalmozódott adóssághegyet és deficithalmot lesznek kénytelenek elhordani. Ezt pedig csak takarékossággal és szerkezetátalakítással lehet megtenni, ami viszont elszívja a pénzt a piacokról, kisebb lesz a növekedés – mondta a kormányfő.

A változások nem értek véget, az országnak a megkezdett úton kell haladnia a továbbiakban is – jelentette ki határozottan Bajnai Gordon. Ez szerinte azt jelenti, hogy tartani kell a költségvetés egyensúlyát. Alacsonyra csökkenteni a hiányt és tovább mérsékelni az államadósságot. Tudatos, megfontolt gazdaságpolitikára van szükség – foglalta össze a következő idők teendőit. A következő kormánynak további lényeges szerkezetátalakítást, adócsökkentést kell végrehajtania – mondta még Bajnai Gordon.

Magyarország helyzeti előnybe került Európában, mert már nem a költségvetési kiigazítással kell törődnie – villantotta fel a jövőt a miniszterelnök. Szerinte ez elindíthatja az ismételt gyarapodást, évente 2 százalékponttal közelítve az országot Nyugat-Európához.

– Független Hírügynökség –