Bajnai: Magyarország érdekeit egy nagykoalíció szolgálná leginkább – Mozgó Világ

Bajnai: Magyarország érdekeit egy nagykoalíció szolgálná leginkább – Mozgó Világ
A miniszterelnök szerint Magyarország érdekeit ma leginkább egy nagykoalíció vagy egy ezzel egyenértékű társadalmi szerződés szolgálná. Bajnai

Bajnai Gordon erről egy december elején készült, kedden a Mozgó Világban megjelent interjúban beszélt.

Bajnai Gordon elismerte, hogy a nagykoalíciónak semmilyen realitása nincs, szerinte az országnak mégis ez tenne legjobbat, hiszen még sok olyan alapvető átalakítási feladatot kell véghezvinni, ami kétharmados többséget igényel. De megegyezésen és nem valamely politikai erő hegemóniáján alapuló kétharmadra lenne szükség.

Ez biztos garancia arra, hogy az éppen ellenzékben levő párt ne ennek visszacsinálásával kampányoljon a kormányra kerülésért. Meg kellene állapodni hosszú távra, kormányokon sokszorosan átívelőn néhány alapvető teendőben azokkal a nagy rendszerekkel kapcsolatban, amelyeket az elmúlt húsz évben Magyarország meghaladott.

Bajnai hozzátette: mindenekelőtt az önkormányzati rendszer, aztán az állam, a politika világának átalakítására gondol, illetve a kampányfinanszírozás és pártfinanszírozás kérdéseire, a kisebb parlamentre és az oktatásra.