Bajnai Gordon volt a Napló vendége Debrecenben

Bajnai Gordon volt a Napló vendége Debrecenben
Debrecen – A Napló szerkesztőségének volt vendége csütörtökön Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök a nevével fémjelzett Együtt 2014 Mozgalom debreceni tagjainak meghívására, lakossági fórumra érkezett a cívisvárosba hónapok óta tartó országjáró körútja egyik állomásaként. Interjúnk az előadást megelőzően készült.Milyen elsődleges benyomásokat szerzett?
Bajnai Gordon: A politikusok általában szeretnek „az emberekről” beszélni, miközben az emberek sokfélék, különböző vágyakkal, reményekkel, aggodalmakkal, nehézségekkel. Nem jó az a szemlélet, ami nagy blokkokban tekint a társadalomra. A körúton sok újat tanultam, elgyötörtnek, fáradtnak látom az országot, rosszabb állapotban van, mint mikor befejeztem a miniszterelnökségemet. A középosztály alsó része jelentős lecsúszást szenvedett el, a többiek pedig ettől rettegnek. Az elmúlt években mindenki szegényebb lett, az elitet leszámítva, ráadásul a politika felmondta a társadalmon belüli szolidaritást. Felmondta azt az egykulcsos adóval, ami mára nyilvánvalóan megbukott, hiszen akadálya a munkahelyek gyarapodásának és súlyosan igazságtalan is, mivel az alsó egyharmadtól vesz el. Az én dolgom az, hogy elvigyem a jó kormányzásról szóló reményt az ország minden szegletébe. Az ambícióm, hogy a következő hónapokban minden nagyobb, és nagyon sok kisebb településére eljussak.

Látva az Önnel szembeni óriásplakátokon, buszok oldalán, újsághirdetésekben megjelenő lejárató kampányt, nem túl korán kezdett bele az újbóli politikai szereplésbe?
Bajnai Gordon: Ez azt mutatja, hogy a Fidesz tart tőlünk, egyáltalán nem érzi biztonságban a hatalmát, és ezt jól is teszi. Pénzt nem kímélve, álcivil szervezeteken keresztül igyekeznek lejáratni engem és a mozgalmat. Szakértők szerint eddig 200 millió forintot költöttek erre, ami egyrészt megtisztelő, mert ha jól értem, a Fidesz engem tart Orbán Viktor kihívójának. Másrészt elég szomorú, hogy ennyi mondanivalójuk van Magyarországról. A civil szervezet egyébként a mai napig nem számolt el azzal, honnan van pénze minderre. Nyilvánvalóan közpénzből vagy elorzott közpénzből.

Nem tartanak attól, hogy a párttá alakulás miatt híveket veszítenek?
Bajnai Gordon: Az a választójogi törvény, amit a Fidesz az országra erőltetett, lehetetlenné teszi, hogy egyesületek állítsanak jelölteket, így a párttá alakulás jogi kényszer. Korszakváltást szeretnénk, ugyanis megszűnt a politika becsülete. Ezért a tisztességes politizálás garanciájaként csak olyanokkal vagyunk hajlandóak összefogni, akik vállalják az ország pártfinanszírozási korrupciótól való megtisztítását. A törvényjavaslatok régóta készen állnak, de eddig soha sem volt akarat az elfogadásukra, elsősorban a Fidesz részéről. Szeretnénk leszámolni a kommunizmus maradékával, vagyis rendbe tenni az ügynökkérdést, aminek szintén a Fidesz a fő gátja, hiába hívja magát antikommunistának. Továbbá hagyjuk már abba, hogy a belpolitikai konfliktusainkat exportáljuk határainkon túli nemzettársainknak! Inkább segítsük azokat, akiknek ott megvan a kellő támogatottsága. Ne próbáljuk őket is megosztani, ahogy Magyarországgal tettük az elmúlt tíz évben.

2014-ben az ellenzék nyerheti meg, vagy a kormánypárt bukhatja el a választást?
Bajnai Gordon: Elképzelhetetlen, hogy egy ilyen kártékony kormány a helyén tudjon maradni, amennyiben rendben működik a demokrácia. Nyugalmat, gyarapodást, biztonságot ígértek, ehhez képest egyre nagyobb a feszültség, a gazdaság zsugorodik, leszakadóban vagyunk, ami pedig a biztonságot illeti, amíg 2010-ben 7500 személy elleni erőszakos bűncselekmény vált ismertté, addig most 13 és fél ezer.

Mi a véleménye a rezsicsökkentésről, illetve az energiaszektorban tervezett állami szerepvállalásról?
Bajnai Gordon: A rezsicsökkentés a családoknak kedvező, de a terhét átteszik a vállalkozásokra, ami miatt lehetséges, hogy munkahelyek fognak megszűnni. A rezsicsökkentés nem más, mint fenntarthatatlan választási ígéret. Csak jó hangulatot próbálnak teremteni a választások előtt, de Magyarország sokszor ráfizetett már az ilyen, hosszú böjtöt eredményező osztogatásokra. Ugyanaz a politikai szélhámosság, mint a 13. havi nyugdíj meglebegtetése. Mindenki tudja, hogy amikor a felsőoktatásból el kell venni három havi finanszírozást, vagy nincs elég pénz a közoktatásra, az egészségügyre, 13. havi nyugdíjról beszélni politikai szélhámosság. A magyar polgárok szerintem mára tanultak abból, hogy a politikusaik rendre átvágták őket a hatalomban maradásuk érdekében.
Látszólag más kérdés a stratégiai gáztározók és a közműszolgáltatók ügye. Az, hogy az ország az energiabiztonságát szavatoló gáztározókat kontrollálja, hogy azok ne kerülhessenek olyanokhoz, akik aztán zsarolni tudják vele, helyes. Pont ezért az általam vezetett kormány volt az, amelyik 2009-ben úgy állapodott meg az E.ON-nal a gáztározók ügyében, hogy a mindenkori magyar kormánynak elővételi joga legyen egy esetleges eladás során. Amivel bajom van, és az erről szóló újsághírt senki nem cáfolta, hogy a kormány 145 milliárd forinttal többet készül fizetni az eszközért, mint amennyit az a legmagasabb vagyoni értékelés szerint ér. Milyen érdek van e mögött?

A politikai szélhámosság elég jól fizetett az elmúlt tíz évben. Kifizetődő itt a józanság, a belátás politikája?
Bajnai Gordon: Nem fizetett rosszul néhány politikusnak, de belerokkant az ország. A betarthatatlan ígéretekbe, az irreális feltételezésekbe, a várakozások szításába. A bizonytalanok óriási tábora, a felmérések szerint 80 százalék úgy gondolja, rossz irányba halad az ország. Azok az országok, amelyek tudtak tanulni, levonták a tanulságot és megállapodtak arról, merre van az előre, gyorsan feljebb jutottak. Az elmúlt 12 év főbűne, hogy a legfontosabb kérdésekben, mint például a magyarság, a szolidaritás vagy az Európai Unióhoz való viszony, kettétörte az országot. Mi azt szeretnénk, hogy legyen egy nagyon erős társadalmi közép, ami megegyezik arról, merre kellene mennie az országnak.

Mit üzen Önnek üzletemberként az, hogy Orbán Viktor klubjánál, a másodosztályú Felcsút FC-nél sorban állnak a nagy támogatók?
Bajnai Gordon: Úgy látom, a Fidesz vezetője feudális viszonyokat alakított ki, és megpróbál sok vállalkozót vazallusi üzemmódba kényszeríteni. Nem jó, ha a miniszterelnök hobbija országos jelentőségű politikai üggyé válik. Lelkes futballrajongó, a mai napig aktív játékos vagyok, szeretem a focit. De ha a lojalitás fokmérője az, hogy ki mennyi pénzt tesz bele a vezető hobbijába, az nagyon veszélyes tendencia, azt hittem, az ilyen időket már meghaladtuk. Ezek a dolgok leplezik le az igazi lényegét annak a rezsimnek, ami épül, s aminek véget kell vetnünk. Különben belerokkanunk.