Bajban vannak a putriból kiköltöztetett emberek Zákányban

Bajban vannak a romatelep-felszámolási program kedvezményezettjei Zákányban. A Somogy megyei település ötvenmillió forint állami pénzt nyert tavaly, ebből öt család költözhetett a nyomorból emberhez méltó, egészséges körülmények közé. Munkahelyet viszont legfeljebb csak fél évre tudtak biztosítani nekik, így egyre többen eladósodnak.

Orsós Imre és felesége néhány hete költözhetett be a zákányi családi házba a falu széli putriból. Már bánják, hogy belevágtak, mert képtelenek fizetni a rezsit. Új otthonuknál ugyanis minden pénzbe kerül. Korábban kútból húzták a vizet, nem volt szemétdíj, és kéményseprésért sem kellett fizetniük. Tudták, hogy az új háznál többe kerül majd az élet, de az asszony akkor még dolgozott. Februárig biztosítottak neki munkahelyet, azóta viszont nincs semmilyen jövedelme. Férje nyugdíjas, a család szociális segélyre nem jogosult. Mostanra eljutottak odáig, hogy kenyérre is kölcsönkérnek.

A telepfelszámolási programban a zákányi roma családoknak munkahelyet is ígértek, de csak fél évre. Ez a program vezetője szerint is kevés, úgyhogy most újabb pályázati lehetőségek után kutatnak.

A megyei cigány kisebbségi önkormányzat segítségével sikerült azt elérnünk, hogy július elsejétől találtunk forrást, amiből esetleg segíthetünk ezeknek az embereknek. Rengeteg helyre pályáztunk korábban is, de nem nyertünk. Most három pályázatunk van bent különböző foglalkoztatási programokra, talán most sikerül. Reménykedünk – mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Novográdecz Antalné projektvezető.

Közben a zákányi telepfelszámolási program kedvezményezettjei közül a napokban mindenkinek megszűnik a munkahelye. Ez azt jelenti, hogy az összes család bajba kerülhet, ha a remélt pályázati pénzek elmaradnak, és nem indulnak újabb foglalkoztatási programok.