Bajban a cég; irány külföld?

Akt.:
Bajban a cég; irány külföld?
Debrecen – Eddig már több ezer magyarországi vállalkozás tette át a székhelyét Szlovákiába vagy Romániába.

Manapság az elvonások mértéke olyan nagy, hogy szinte művészet nyereségesen üzemeltetni egy átlagos hazai vállalkozást. Az állam mohósága olyan határtalan, hogy a skandináv országokét is meghaladja. A terhek véglegesen, egyszer és mindenkorra verseny- és fejlődésképtelenné teszik a magyar kis- és középvállalkozásokat, de az ennél nagyobb cégekre is negatív hatást gyakorolnak – vélik egyes hazai elemzők.

Forintosítható előnyök

A nemzetközi cégek egy bizonyos része ezt úgy oldotta meg, hogy vagy elhagyta Magyarországot, vagy bizonyos szolgáltatások elvégzését kiszervezte az országból. Ezzel mentesülve az extrém magyar adók és különböző sarcok alól. Az ismert okok miatt – a piac megtartása mellett – megkezdődött a magyar vállalkozások részleges kivonulása az országból. Eddig már több ezer magyar cég tette át székhelyét Szlovákiába és Romániába, de százával jegyezték be a magyarok az ennél is jobb körülményeket biztosító Amerikai Egyesült Államokba is vállalkozásaikat. Egyes USA tagállamokban annyira kedvező az on-shore vállalkozások lehetőségei, hogy nemzetközi működésnél sem áfát, sem társadalombiztosítási járulékot, sem cégadót, valamint osztalékadót sem kell fizetni bizonyos cégformáknál, hanem egy kedvező személyijövedelemadó-kulcs megfizetésével letudható kötelezettség egy vállalkozás számára.

Akik már meglépték

M. Zoltán az előző évben vitte át vállalkozását Szlovákiába. Megtalálta a számítását, csak kicsit tart a nacionalista politikai irányvonaltól és az adókedvezmények megszüntetésétől. K. Ferenc nemrégiben Romániában alapított céget, és sokat vár az ország uniós csatlakozásától. Politikai aggodalmai neki is vannak, hiszen 4 évente szinte mindig más párt jut hatalomra. Tervezi egy brit cég bejegyzését is. S. István és Csaba a politikailag legkiszámíthatóbb Amerikai Egyesült Államokban alapítottak céget. A „korlátlan lehetőségek hazájában” nagyon olcsón jegyezték be számukra a közös Kft-t. (A részvénytársaság és az alapítvány is elérhetőbb, mint mifelénk, igény szerint tőzsdére is vihető a cég.) Hozzáértők ugyanakkor megjegyzik: kényszerűségből ugyan, de Magyarország lehet a térség legnagyobb tőkekihelyezője, ami hosszabb távon még az ország előnyére válhat.

HBN