Bajba kerülhetnek a szélső utcán lakók

Száraz időben elviselhetőbbek az útstabilizálási hiányosságok
Száraz időben elviselhetőbbek az útstabilizálási hiányosságok - © Fotó: Matey István
Debrecen-Józsa – Gyakorta olyan nagy a sár esős időben, hóolvadás idején Debrecen alsójózsai részén, a Hatház utcán, hogy egy ott élő, mozgássérült férfi – állítása szerint – olyankor napokig nem tud kijönni onnan, meg kell várnia, amíg valamennyire felszárad az út.

A Hatház utca ugyan a város legszélső utcája, – csak az egyik oldalban vannak házak – abból viszont egyre több, a lakók száma folyamatosan növekszik. Az épületek nagy részét az elmúlt pár évben húzták fel. (A másik oldalban erdő található.) A panaszos Sipos István szerint a közművesítés teljes. Az utca burkolatának csaknem 80 százalékát úgy 10 éve odahordott kaviccsal stabilizálták, de az mostanra tönkrement, kigödrösödött. A mélyedésekben megáll a víz. Rendszeresen grédereznek ugyan, de egy-egy ilyen beavatkozás után csak pár napig lehet normálisan közlekedni, aztán megint minden kezdődik elölről.

Öt évig nem bontanak

A polgármesteri hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a probléma megnyugtató megoldását az út szilárd burkolattal történő ellátása jelentené. Arról, hogy idén mely utcákban készülhet majd aszfaltozás még nem döntöttek. Kifejtették: ezek meghatározásakor elsődleges szempont, hogy a beruházás olyan önkormányzati tulajdonban lévő közutat érintsen, ahol például adott a kellő szélesség, elkészültek a kivitelezéshez szükséges tervek és megvannak az engedélyek.

hh2

Esős időben | Fotó: Magánarchívum

További feltétel, hogy valamennyi közmű (víz, csatorna, gáz, elektromos hálózat) rendelkezésre álljon, mivel az újonnan épülő burkolatot az útépítés lezárását követő öt éven belül nem bontják fel.

Kezdeményezni kellene

Amennyiben a Hatház utca lakói úgy döntenek, hogy ezek ismeretében szeretnék kezdeményezni szilárd burkolatú út építését, kérelmüket írásban kell benyújtaniuk Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Városépítési Osztályára.

HBN–OCs


A környéken szépek és újak a házak, míg az út „középkori” állapotot mutat
Debrecen - A polgármesteri hivatal szerint nem nekik kellene utat építeni a Derekassyn, hanem a tulajdonosoknak. Esős időben sárban, szárazság idején porban közlekednek a Fészek lakóparkban található Derekassy István utca lakói. Amikor a legtöbben lakást vettek ott, azt gondolták, hamarosan ...