Bahor, Tomanóczy, Tapodi, Bukócki és a DVTK

2003 és 2004 után megtaláltuk a 2005 év legjobbjait a megyei sportban – öt kategóriában hirdetünk győztest.

A közönségszavazásról

A zsűri mellett a sportszeretők is szavazhatnak a legjobbakra öt kategóriában (női, férfi, csapat, edző, utánpótlás). SMS-ben (20/96-44-444) és a http://evsportoloja.boon.hu-n kedden még lehet voksolni, míg a játékszelvények közül (ami utoljára szombati számunkban jelent meg) azokat vesszük figyelembe, amelyek legkésőbb szerda délig megérkeznek szerkesztőségünkbe (Miskolc, Zsolcai kapu 3.). Ennek a szavazásnak az eredményéről még ezen a héten beszámolunk.

A játék során a tizenkét felkért zsűritagnak az volt a feladata, hogy öt kategóriában (női, férfi, csapat, edző, utánpótlás) a dobogókra állítsanak jelölteket. Azaz három-három nevet kellett helyezési számokkal leadni. Miután ez megvolt, a voksok értékelése következett, melynek során az első helyre kerültek 5-5, a másodikok 3-3, a harmadikok pedig 1-1 pontot kaptak. 

A navigátor fölénye 

A hölgyeknél tíz sportolóra érkezett jelölés, de ezúttal – a korábbi két kiírástól eltérően – nem a Tiszaújvárosi SC műkorcsolyázója, Sebestyén Júlia végzett ez élen (akinek ezúttal be kellett érnie a 3. helyezéssel), hanem Bahor Bea, aki a magyar rali bajnokságban navigátorként ifj. Tóth Jánossal egy autóban ülve bizonyult a legjobbnak hazánkban. A Miskolcon élő ralis hölgy nagy fölénnyel előzte meg a második helyre ,,belapátoló” Szonda Kornéliát, a Tiszaújvárosi VSE maratoni kajakosát, aki az előző évben harmadik világbajnoki aranyát gyűjtötte be párosban.

A férfiaknál – ahol kilenc sportoló kapott voksot – a tavalyi győztest, a parasportoló, bocsás, Gyurkota Józsefet ezúttal megelőzte Tomanóczy Tibor, a Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapatának húzóembere, a magyar válogatott oszlopos tagja. A ralisportnak ebben a kategóriában ,,be kellett érnie” egy bronzos helyezéssel, amit a miskolci Spitzmüller Csaba hozott, köszönhetően annak, hogy sokáig az élen állt a magyar bajnokságban, az utolsó versenyig volt esélye a győzelemre, de végül ,,csak” a harmadik lett – ott is. 

Foci és kosár 

Az edzők versenyében két diósgyőri szakember végzett az első két helyen: a női kosárlabdacsapat mestere, Tapodi Péter a csapatával elért bajnoki bronz és Magyar Kupa ezüstérme többet ért a focisták jelenlegi szakvezetőjének, a Pajkos János nevéhez köthető hosszú veretlenségi sorozatnál. A harmadik helyen Demter György zárt, aki csak nyáron vette át a Vegyészt, de a másodállásban szövetségi kapitányoskodó tréner eredményes munkája már az elmúlt hónapokban is megmutatkozott.

A csapatversenyben szoros csatában előzte meg a Diósgyőri VTK a Vegyész RC Kazincbarcikát (hiába, a foci népszerűsége nehezen összevehető más sportágakkal, ráadásul a 2005-ös esztendőben kiemelkedően sok pontot gyűjtöttek a piros-fehérek). A kategória harmadikja, a salakmotorozókat tömörítő Miskolc Speedway lett – ami a technikai sportok előretörését szimbolizálja. 

Fiatalok

Az utánpótlás sportolókra az idén először lehetett szavazni, ebben a kategóriában a vívók taroltak. Patócs Bélának, a Diósgyőri Vívó Egyesületnek két versenyzője osztozott az első két helyen: ,,hölgyeké az elsőbbség” alapon Bukócki Bianka nyert, Losonczi Dávid lett a második. A harmadik helyen a Miskolci VSC judósa – Illyés Miklós és Kálmán Tibor tanítványa – Rácz Edina végzett.

 

2005 legjei a megyei sportban

Nők

1. Bahor Bea (ralisport) 43 pont
2. Szonda Kornélia (kajak) 20
3. Sebestyén Júlia (műkorcsolya) 19
4. Nagy Nikoletta (súlyemelés) 7
5. Ráki Henrietta (súlyemelés) 5
6. Fürész Emőke (kosárlabda) 4
7-9. Kis Virág (karate) 3
Walkó Andrea (triatlon) 3
Zsigmond Száva (tájfutás) 3
10. Tankó Zita (íjászat) 1

Férfiak

1. Tomanóczy Tibor (röplabda) 24 pont
2. Gyurkota József (bocsa) 18
3. Spitzmüller Csaba (ralisport) 16
4. Hegedűs Szilárd (íjászat) 14
5. Tisza Tibor (labdarúgás) 13
6. Szatmári László (salakmotor) 12
7. Kropkó Péter (triatlon) 5
8. Betlenfalvi István (kajak) 3
9. Vitelki Zoltán (labdarúgás) 3

Csapat

1. Diósgyőri VTK (labdarúgás) 34 pont
2. Vegyész RC Kazincbarcika (röplabda) 31
3. Speedway Miskolc (salakmotor) 21
4. TVK Mali (triatlon) 10
5. Diósgyőri KSK (kosárlabda) 7
6. Kazincbarcikai SC U19 (labdarúgás) 3
7. Ózdi VFTC (teke) 2

Edző

1. Tapodi Péter (kosárlabda) 23 pont
2. Pajkos János (labdarúgás) 18
3. Demeter György (röplabda) 14
4. Gálhidi György (labdarúgás) 13
5. Patócs Béla (vívás) 9
6-8. Illyés Miklós (judó) 6
Jancsár László (kajak) 6
Juhász István (kézilabda) 6
9. Daniel Oravec (röplabda) 5
10. Lehmann Tibor (triatlon) 4
11. Lénárt György (bocsa) 2
12-13. Pátrovics Géza (súlyemelés) 1
Zsigmond Tibor (tájfutás) 1

Utánpótlás

1. Bukócki Bianka (vívás) 39 pont
2. Losonczi Dávid (vívás) 23
3. Rácz Edina (judó) 12
4. Lerch Zsolt (súlyemelés) 10
5. Marosi Zoltán (jégkorong) 9
6. Kádas Vivien (úszás) 5
7-9. Katona Dénes (kerékpár, BMX) 3
Sziklavári István (motocross) 3
Szöllősi Kitti (biatlon) 3
10. Zsigmond Vanda (tájfutás) 1

Csapatban a DVTK lett a legjobb