Bagolyfiókát találtak Pallagon

Bagolyfiókát találtak földre esve Pallagon, a Debreceni Egyetem Balásházy János Mezőgazdasági és Közgazdasági Gyakorló Szakközépiskolája és Kollégiuma dolgozói munkavégzésük közben – tájékoztatta szerkesztőségünket olvasónk, Ásztai Csaba.

A strucctojás nagyságú, még pelyhes fülesbagoly (Asio flammeus) fiókát fotózás után a dolgozók, a Debreceni Állatkertbe vitték.

Kép1  Kép 2  Kép 3


Megjelenése:

A réti fülesbagoly hossza 36–40 centiméter, szárnyfesztávolsága 95–110 centiméter, míg testtömege 280–500 gramm közötti. Tollazata barna, fehér és fekete mintával. Arca jóval fehéresebb, mint a teste többi része.

Életmódja:

Többnyire magányos és nappal is szokott vadászni. Tápláléka mindenféle rágcsálóból áll, hazai viszonyok között legjellemzőbb tápláléka a mezei pocok (Microtus arvalis), de emellett számos más rágcsáló-fajt is fogyaszt.

Szaporodása:

Az ivarérettség egyéves kortól kezdődik, a költési időszak márciustól júniusig tart. A talajra rakja fűszálakból álló fészkét. A fészekaljában 4-10 fehér tojás található, ezeken 26 napig kotlik a tojó. A fiatal madarak 5 hetes korukban repülnek ki.

 

Kárpát-medencei előfordulása:

Magyarországon rendszeres, kisszámú fészkelő, rendszerint a posztglaciális reliktum élőhelyeken fordul elő (például Hanság, Hortobágy). Állandó, de telente nagyobb távolságokat kóborol, esetenként inváziószerűen nagyobb mennyiségben jelennek meg csapatai.

Forrás : wikipedia