Bádog Böske sokat evett

Illusztráció
Illusztráció
Az üzemanyagár csökkenéssorozata holnap néhány forintos emelkedéssel szakad meg. Épp azon a napon, amikor a „Bádog Böske” tervezésében tevékenyen részt vevő Galamb József megszületett. Szabadfordításban így becézték a „Tin Lizzy”-nek hívott Ford T-modellt. Horváth Borbála írása.

A makói földműves családból származó fiú, műszaki tanulmányai befejeztével – és katonai szolgálata letöltésével – egy vállalati ösztöndíjjal indult Németországba gépgyárak megtekintésére. Amerikába egy autókiállításra érkezett, s bár előbb dobozgyárban, majd faldíszítőként dolgozott, hogy maradhasson, már a legfelsőbb sebességre kapcsolva haladt élete fő műve felé. Néhány év múlva megtanulta a nyelvet és a Cadillac, a Silent Northern valamint a Ford ajánlata közül választhatott. Utóbbinál olyan nagyra tartották, hogy 1907 elején Mr. Ford személyesen hozzáfordult az új autó ötletével. Kérte, kezdjen megtervezni az új modell jobb sebességváltóját, – így alkotta meg a bolygóműrendszerű váltót – majd az alvázat és a tartozékait. A tulajdonos könnyű kocsit akart, a korabeli legolcsóbb 850 dollásros járművet is alulmúlva, maximum 500 dollárból kihozva. Egy évnyi tervezés után 1908. október 1-jén kigördült a gyárból a T, ami 65 kilométert volt képes megtenni egy óra alatt és 13,5 litert fogyasztott száz kilométerem. A benzin ára két, a gázolajé négy forinttal emelkedik holnap, a kiflié semmit. Holnap a péknél hagyjunk – két vagy négy forintos érme nem létezése okán – öt forint borravalót, s emlékezzünk Galamb Józsefre.

– Horváth Borbála –


Emelkedik az üzemanyagok ára
Budapest – Emeli bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.