Babcsenko-ügy – Zaharova: az SZBU kárt okozott az újságíró szakmai hírnevének

Moszkva – Arkagyij Babcsenko újságíró színlelt meggyilkolásával az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nevetség tárgyává tette őt, egyúttal komoly kárt okozva az újságíró szakma reputációjának – állította Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Rosszija 1 állami televízió műsorában.

Zaharova rámutatott, hogy az újságírók szakmai tevékenységük során rendszeresen életveszélynek teszik ki magukat. Ezt szerinte Babcsenko “a látóköréből kifolyólag” nem képes felfogni, és tönkretette “mindazt a hatalmas munkát, amelyet az nemzetközi újságíró közösség a védelem és a különleges pótlólagos garanciák biztosítása érdekében tett”.

A szóvivő Babcsenkót az SZBU áldozatának nevezte, mert szerinte az ukrán szakszolgálat véget vetett az újságíró szakmai karrierjének, és világszerte nevetség tárgyává tette őt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megrendezett gyilkosság egybeesett az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésével, amelyen felszólalt Pavlo Klimkin, aminek következtében a jelenlegi helyzet “világméretű propaganda” eszközévé vált.

“Amikor Klimkin ukrán külügyminiszter megjelent (a BT tanácskozásán), és beolvasta a Babcsenko újságíró meggyilkolásáról szóló hírt, aztán idővel kijelentette, hogy nem volt tudomása a különleges műveletről, felmerült a kérdés, hogy kétszer hazudott-e (.), avagy ez valóban egyszeri hazugság volt” – mondta Zaharova.

Az orosz külügyminiszter kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ukrán külügyminiszternek, aki éppen egy Ukrajnával foglalkozó BT-tanácskozáson vett részt, ne lett volna tudomása arról, hogy Babcsenko meggyilkolását csak színlelték.

Az SZBU szerdán közölte, hogy Arkagyij Babcsenko Ukrajnában élő orosz újságíró, Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálója, akinek a kijevi rendőrség kedden halálhírét keltette, életben van. Babcsenko elmondása szerint az SZBU arról tájékoztatta őt, hogy az orosz titkosszolgálatok megbízásából merénylet készül ellene, és felkérte hogy működjön együtt a halála “eljátszásában”, amibe ő beleegyezett. Moszkva tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez, és provokációval vádolja Kijevet.

Az ukrán fővárosban szerdán őrizetbe vettek egy ukrán férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy Moszkva megbízásából bérgyilkost fogadott fel Babcsenko likvidálására. A gyilkosságra felbérelt férfi feljelentést tett az SZBU-nál a készülő merényletről.

– MTI –