Babamozi, intim torna és várandósmellény – Érdekes programok a Születés Hetén

Babamozi, intim torna és várandósmellény – Érdekes programok a Születés Hetén
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán tavaly 2965 újszülött jött világra, közöttük 91 ikerpár és 12 hármasiker. Ahhoz, hogy a szülők felkészülten várhassák gyermeküket, a klinika minden segítséget megad. Rendszeresen csatlakozik például az intézmény a Születés Hete rendezvénysorozathoz, melynek ideje alatt a leendő szülők nemcsak látogatást tehetnek a szülőszobán és a gyermekágyas osztályon, hanem hasznos előadásokat és gyakorlati útmutatást is kapnak.

Idén újdonságként a résztvevők megismerhetik a „Teljes szülői élmény” nevű programot, amelynek révén élethű babákon gyakorolhatják a pelenkázást, az altatást, a csecsemő etetését vagy éppen helyes tartását. Az érdeklődők a 11 kilogrammos várandósmellény viselésével a saját bőrükön tapasztalhatják meg a terhesség utolsó harmadának nehézségeit. Azok a „kispapák” akik felpróbálják ezt a speciális eszközt, a tapasztalatok szerint sokkal segítőkészebbek, empatikusabbak lesznek párjukkal.

Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus, a programsorozat egyik szervezője szerint fontos, hogy a családok közösen készüljenek fel a gyermekvállalásra.


s2

Fotó: unideb.hu


– Ma, amikor a magyar társadalom harmada depressziós, a kóros hangulatingadozás a gyermekvállalás időszakában is gyakran előfordul. Sok családban a férj ilyenkor még többet dolgozik, így az édesanyának egy személyben kell mindent megoldania. Nem ritka jelenség a szülés utáni depresszió, ám a szakirodalmi adatok azt támasztják alá, hogy a várandósság alatt ez még gyakoribb, mint a szülést követően. Ezért örülök annak, hogy az új védőnői protokollban például szerepel a kismamák szorongásszűrése, miszerint az alapellátásban dolgozó védőnő a kismama szorongásra, depresszióra való érzékenységét vizsgálja egy könnyen kitölthető és értékelhető kérdőívvel. Akinek pedig segítségre van szüksége, a megfelelő szakemberhez irányítják – mondta el Török Zsuzsa.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján idén június 14-én, kedden 9 és 16 óra között várják az érdeklődőket a Születés Hetén. A látogatók megtudhatják mások mellett, hogy mit vizsgál a szonográfus a 12., a 20. és a 32. terhességi héten az ultrahanggal, miért éppen ezeket a szűrővizsgálatokat végzi el, és mit lehet látni az adott terhességi héten. Mindezt Orosz Gergő és Orosz László szülész-nőgyász mutatja be vállalkozó kedvű kismamákon. Hogy milyen a jó babahordozó eszköz, és a bőséges kínálatból az anyuka melyiket válassza, ahhoz Szeverényi Csenge ortopéd szakorvos ad tanácsokat. A szoptatás fontosságáról Kovács Judit neonatológustól hallhatnak az érdeklődők, míg az epidurális érzéstelenítésről Fodor Andrea aneszteziológus tart előadást.

A debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Születés heti programja itt érhető el.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés