Babamentő inkubátorok

Babamentő inkubátort kapott a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsán. A berendezést Korózs Lajos, a szociális és családügyi minisztérium államtitkára adta át kedden délután.

A kistarcsaival együtt több mint 20 inkubátor működik az országban. Ezekkel az elmúlt 10 évben összesen 36 kisbaba életét mentették meg.

A szociális és családügyi tárca azt szeretné, ha minden megyei kórházban lenne babamentő inkubátor. Ezért írt ki márciusban közös eszköbeszerzési pályázatot az egészségügyi és a családügyi minisztérium a megyei kórházaknak, amelyek a többi mellett 24 inkubátort is igényelhettek. Ezek közül 10 volt speciálisan kültéri, vagyis ezeket lehet a kórházak elé kihelyezni. A 10-ből többet is kiosztottak már, kapott például a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a kecskeméti, a salgótarjáni és a kistarcsai megyei kórház. A többi berendezést Nagykanizsára, Szekszárdra, Debrecenbe, Békéscsabára, Egerbe és Szombathelyre viszik. Az inkubátorokért nem kellett fizetni az intézményeknek – mondta a Független Hírügynökségnek Korózs Lajos államtitkár.

Ha mindenhova megérkeznek az inkubátorok, 28 lesz belőlük az országban, és minden megyében üzemel majd legalább egy.

Az új törvény szerint az anya lemond gyermekéről, ha inkubátorban helyezi el. A kicsik egyetlen napra sem kerülnek állami gondozásba, hanem azonnal örökbe adhatók, és kezdettől családban nevelkedhetnek. A törvény hat hét türelmi időt ad a szülőanyának hogy meggondolja magát, ilyen azonban még nem történt eddig.