Börtönben marad Budaházy György

Újabb két hónappal meghosszabbította a bíróság Budaházy György előzetes letartóztatását csütörtökön. A férfi tavaly június 19-e óta van börtönben.

A Fővárosi Bíróság jóváhagyta a Központi Nyomozó Főügyészség indítványát, amely arra irányult, hogy meghosszabbítsák a terrorcselekményekkel kapcsolatba hozott Budaházy György előzetes letartóztatását. A férfi tavaly június óta van rács mögött, jelenleg a váci börtönben tartják fogva.

A gyanúsított ügyvédje a Független Hírügynökségnek néhány napja azt mondta, hamarosan megkezdődhet az ügy iratainak ismertetése, nyomozati cselekmények már hosszú ideje nem történtek. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint azonban még tart a több ezer oldalas iratanyag rendezése. Az ügyészség egyébként azért indítványozta a letartóztatás meghosszabbítását, mert a kiemelt súlyú, többszörös halmazatban elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatos eljárásban csak így biztosítható a gyanúsított jelenléte, és a bűnismétléstől is tartani lehet.

Két országgyűlési képviselő házánál egyszerre akartak robbantani

A gyanú szerint a terrorcselekményekkel kapcsolatba hozott csoportot 2007 elején Budaházy György hozta létre és vezette. A csoport négy gyanúsítottját 2009 áprilisában fogták el Pest megyei településeken, ötödik társuk ellen körözést adtak ki. Májusban került rendőrkézre, azzal gyanúsítják, hogy ő tárolta azokat a robbanóanyagokat, melyekkel később Budaházy György utasítására két országgyűlési képviselő házánál egyszerre akartak robbantani. A robbanóanyagot focilabdákba töltötték.

Az elmúlt hónapokban az ügynek számos új gyanúsítottja is lett – köztük a Jobbik bicskei elnöke, aki lemondott tisztségeiről, amikor meggyanúsították. Az ügy tucatnyinál is több gyanúsítottjának nagy része ellen a nyomozás ideje alatt újabb és újabb bűncselekményekkel kapcsolatban találtak bizonyítékokat a nyomozó ügyészek. A gyanú szerint a csoport tagjai erőszakos cselekményekkel politikai döntéshozókat próbáltak befolyásolni. Ők felelhetnek például Hiller István és Kóka János, illetve más országgyűlési képviselők háza elleni támadásért, de Csintalan Sándor megveréséért és melegbárok elleni Molotov koktélos támadásokért, illetve az ő számlájukra írható a 100 millió forintos kárt okozó szabadszállási buszrobbantás is.

– Független Hírügynökség –