Börtönbüntetést a kapott doppingügyek miatt a híres sportmenedzser

15 hónap börtönbüntetésre ítélte egy bécsi bíróság hétfőn Ausztria egyik legismertebb volt sportmenedzserét.

Stefan Matschiner ellen vérdopping és illegális szerek terjesztése volt a vád.

“A közvélemény egyértelmű jelzést akar kapni, hogy az igazságszolgáltatás komolyan veszi a dopping-ellenes törvényt, és ennek megsértését börtönnel bünteti”- mondta ítélethozatalakor a bíró. Az ítélet értelmében egy hónapot mindenképpen börtönben kell lennie Matschiner-nek, aki ezt az időt már letöltötte az előzetes letartóztatásban, így szabadulhat.

Matschinerről azt feltételezik, hogy Ausztria egyik legnagyobb doppinghálózatát irányította

Matschinerről azt feltételezik, hogy Ausztria egyik legnagyobb doppinghálózatát irányította. A volt sportmenedzser a tárgyaláson elismerte, hogy EPO-t, tesztoszteront és növekedési hormonokat adott sportolóknak 2005 és 2008 között. Vallomásában nyolc sportolóról beszélt. Köztük a volt kerékpárosról, Bernhard Kohl-ról és a triatlonos, Lisa Hütthaler-ról. Ez utóbbi azt mondta a tárgyaláson, hogy tíz és 50 ezer euró közötti összegeket fizetett a menedzsernek a tiltott szerekért.

Kohl, akit pozitív doppingtesztje miatt megfosztottak a 2008-as Tour de France-on elért harmadik helyétől, azt vallotta, hogy Matschiner vérdoppingot alkalmazott nála, és további két kerekesnél. Ausztriában két éve van doppingellenes törvény.

Matschiner azt mondta záróbeszédében:” Nem fejezhetem ki a sajnálkozásomat, mert nem mondhatom, hogy bárki életét kockára tettem volna.” Mint közölte, ő csak azt adta a sportolóknak, amit mások is szednek. Matschiner azt is mondta, hogy a dopping átjárja a világ élsportjának szinte egészét.

– Független Hírügynökség –