Bölcskei: A Húsvét az élet közösségének újra vállalása

“Húsvétkor az Isten csodálatos életjelet adott magáról” – ez volt a központi gondolata Bölcskei Gusztáv református püspök húsvéti ünnepi Istentiszteletének.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke errõl vasárnap délelõtt beszélt a debreceni Református Nagytemplomban.

A zsinat lelkészi elnöke húsvét vasárnapi igehirdetését csaknem háromezren hallgatták a debreceni Református Nagytemplomban. Bölcskei Gusztáv beszédében hangsúlyozta: a Húsvét azért a legcsodálatosabb ünnepe minden keresztény embernek, mert azt hirdeti: velünk maradt az Isten.

A református püspök beszédében arra emlékeztetett, hogy az idei húsvét különös naptári egybeeséseket produkált. Utalt az évtizedekkel ezelõtti április negyedikék hangulatára, amikor a felszabadulást “érctorkok harsogva zúgva” ünnepelték. Mint mondta: az interneten errõl ma egyetlen írást sem talált.

Bölcskei Gusztáv kijelentette: már nincs erõltetett ének, és az emberek ma már szabad akaratukból csak azt dicsõítik, “aki egyedül hozza el a szabadulást”. A református püspök szólt a keresztény húsvét és a zsidó páska-ünnep egybeesésérõl is. “Mindkettõ a szabadításról szól, de tudjuk, hogy vannak ebben az országban emberek, akiknek ez sem tetszik” – mondta a püspök.

A zsinat lelkészi elnöke beszélt a jövõ heti országgyûlési választások fontosságáról, a választók felelõsségérõl is. Úgy fogalmazott: a szétzilált közösségektõl hemzsegõ országban nem mindegy, hogy mi történik április 11-én.

FHTovábbi hírek a Magyarország kategóriából