Böjte atya Debrecenben – „Merjünk örvendeni együtt!”

Böjte Csaba
Böjte Csaba
Debrecen – Az élet szép! Isten ajándéka. Merjünk örvendeni együtt! – szólított fel Böjte Csaba, aki a Református Kollégium vendégeként érkezett Debrecenbe.

Az erdélyi ferences rendi szerzetes, a kollégiumi Nagykönyvtár által szervezett olvasásnépszerűsítő program keretében tartotta meg előadását szerdán este. A látogatók magas létszámára való tekintettel, az előzetestől eltérően a rendezvény helyszíne az intézmény oratóriuma lett. A beszélgetést Győri József, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója irányította.

A program céljául a szervezők – többek között – a diákok olvasásra és lelkiismeretes tanulásra való ösztönzését tűzték ki. Ehhez kapcsolódóan idézte Böjte atya is találóan Morus Tamást: „Utóbb többet ér Anglia földjén egy négyzetméter terület, mint Utópia hercegségében egy egész királyság.” Az oktatók számára is irányt kívánt mutatni Csaba testvér, mikor dédnagyapja szomorú, de tanulságos történetét mesélte el, akit még erőszakkal sem tudtak eltávolítani Erdélyben a magyar nyelvű tanítástól.

Gazdagodni lehet

– Minden emberben van érték! – hangoztatta többször a szerzetes. – Isten a feladatot azért adja az embernek, hogy ezáltal az ember felnőjön és kibontakozzon – hívta fel a figyelmet arra, hogy a problémákat leküzdve csak gazdagodni lehet, hiszen – hangsúlyozta – az élet a létért való küzdelemről szól.

Központi helyet foglalt el az előadásban a család, a gyermekek kérdése is. Buzdított, hogy az emberek merjenek gyereket vállalni. Ahogy fogalmazott: – Merjük megajándékozni gyermekünk testvérekkel!

Böjte Csaba természetesen beszélt saját munkásságáról is, amit az erdélyi árvák és utcagyerekek körében végez. Mondandója lényegét evangéliumi idézettel foglalta össze: „Aki egyet a kicsik közül is befogad, engem fogad be.”
Ehhez kapcsolódóan vetődött fel az önkéntes szolgálat lehetősége. Az atya, Győri Józseffel karöltve biztató szavakkal szolgált az érdeklődőknek.

Kudarc és öröm

Az előadás befejeztéhez közeledve, lehetőség nyílt a vendégek számára néhány rövid kérdést intézni a szerzeteshez. Volt aki a lelki gyakorlatok mibenlétéről és szükségességéről érdeklődött, más Böjte Csaba legnagyobb kudarcára, illetve örömére volt kíváncsi. Az előbbire válaszolva elmondta, számára a legnagyobb kudarcot az jelentette, mikor még Isten nem ajándékozta meg feladattal. A legnagyobb öröme pedig az: Isten méltónak találta arra, hogy rá bízza ezeket a gyerekeket.
– T. B. –