Azt hitték, már kihalt

Három fekete mangalicája van a városnak
Három fekete mangalicája van a városnak - © Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – A példás együttműködésben az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a fekete mangalicát.

Küszöbön a fekete mangalica elismertetése hazánkban. Hamarosan újra négy fajtája lehet a mangalicának: a szőke, a fecske, és a vörös után a fekete is ismét tenyésztésbe állítható lesz – köszönhető ez a 2016-ban indított közös együttműködésnek Szabó Péter egyetemi docens és Hajdúnánás között.

A program legfontosabb célja a fekete mangalica elismertetése, önálló fajtaként történő kitenyésztése és piacra juttatása.

Kiemelt feladat lehet

Szabó Péter, a Debreceni Egyetem mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának docense már hosszú évek óta azon fáradozik, hogy a teljesen kihaltnak hitt fekete mangalicát újból tenyésztésbe állítsák.

– Tanár úr 2016 nyarán megkeresett bennünket azzal a kéréssel, hogy van egy rekonstrukciós kísérlete, ami azt jelenti, hogy a száz éve kihaltnak vélt fekete mangalicát próbálja újra tenyészteni – mondta Hajdúnánás polgármestere. Szólláth Tibor hozzátette: – Szabó Péter tudta, hogy a város foglalkozik őshonos állatok tenyésztésével, így az együttműködés viszonylag rövid időn belül elindulhatott.

A program keretében a hajdúnánási önkormányzat a használatában lévő külterületi ingatlanokon vesz részt a fekete mangalica kitenyésztésében, amely a jövőben kiemelten fontos lehet a város számára is, legfőképp piaci tényezőket tekintve.

A település legutóbb a Budapesti Mangalica Fesztiválon mutathatta be három darab fekete mangalicáját.

Harsányi Zsolt