közlekedés

2019.12.17. 08:08

Kereszteződéseket fejlesztenének Debrecenben

Csaknem három milliárd ­forintot kap Debrecen a szűk keresztmetszetű csomópontok bővítésére.

Fotó: Matey István

Számos a cívisvárosban a közeljövőben megvalósuló útfejlesztésről is beszámolt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat legutóbbi közgyűlésén Szoták Zoltán, a Magyar Közút megyei igazgatója. Elmondta: az illetékes minisztérium csaknem három milliárd forintot biztosít a városnak szűk keresztmetszetű csomópontok korszerűsítésére. Ebből épülhet majd új kanyarodó sáv például a Böszörményi úton, amely a Békessy Béla utcára fog vezetni.

Tovább bővülő Árpád tér

A Nyíl utca – Hadházi utcai csomópontban a korábban tervezett körforgalom helyett jelzőlámpákat fognak felállítani. Ezzel párhuzamosan a szomszédos Bem téren szélesítenek, jobbra kanyarodó sávokat hoznak létre, melyeket szigetekkel akarnak elválasztani. A Nyíl utcai és a Bem téri lámpákat összehangolják – ígérte az igazgató.

A Rakovszky utcán az Ótemető utcánál szintén jobbra, az Ótemető utcába vezető kanyaradó sávot hoznak létre. Ez a sáv az Árpád tér, a Kassai út felé is folytatódik majd, amihez magánházakat kell megvásárolni. – A tervező arra kapott megbízást, hogy a Kassai út és a Nyíl utca felé legyen két-két, a Csapó utca felé pedig egy forgalmi sáv. Nem tudjuk, hogy ez az öt sáv be fog-e férni a csomópontba, de erre törekszünk – jelentette ki Szoták Zoltán. Mindenesetre a tervező kiválasztásának előkészítése megkezdődött.

Vágóhíd és Leiningen utca

Aztán arról is beszámolt, hogy a Vágóhíd utca legelején, a Hajnal utca – Wesselényi utca – Szent Anna utcai kereszteződésben, a felüljáró belváros felé vezető oldalában önálló jobbra kanyarodó sáv létesül. A csomópont fejlesztése kapcsán a tervezőt kiválasztották, a tervezési szerződést október 8-án aláírták.

A Mikepércsi úton, a Leiningen utcánál hasonló megoldást fognak alkalmazni. A tervező már ezen a munkán is dolgozik.

Szélesítés a Mentőállomásnál

Bővítik majd az Erzsébet utca – Külső vásártér – Szoboszlói úti csomópontot is. A szakember szerint erre azért van szükség, mert az egyirányúsítás miatt Debrecenben átrendeződött a forgalom. A belvároson ugyan így gyorsan át lehet haladni, viszont az azt követő kereszteződésekben lelassul a haladás.

Ezért valószínűleg a Szoboszlói úton, a csomópont előtti mintegy kétszáz méteres szakaszon, a jobb oldalon a jelenleg meglévő zöld sáv helyére egy plusz forgalmi sávot építenek. Továbbá vizsgálják a Szoboszlói úti Általános Iskola előtti szakaszon, a bal oldalon lévő besorolósáv mintegy hatvan méter hosszan történő meghosszabbítását, a meglévő autóbuszöböl áthelyezésének lehetőségével. A távolsági autóbuszok közlekedésének megkönnyítése érdekében a Külsővásártéren egy új jobbra kanyarodó sáv kiépítéséről is szó van.

A Böszörményi út mentesítése

Fejlesztenék a 33-as főúton a Kishatár utcai (a Metro előtti) csomópontot. Felülvizsgálják a csomópont áteresztő képességét a jelenlegi forgalmi irányok újratervezésével, továbbá a gyalogosok és kerékpáron közlekedők részére biztonságosabb átkelési lehetőségeket teremtenének.

– Az ottani beruházások egyik eleme lehet, hogy az Auchannál megépült körforgalom negyedik ágát is igénybe vennénk, így lehetővé válna annak az új útnak a becsatolása, amely a nyáron létesült a Vezér utca végétől a Metróig – magyarázta az igazgató. A 354-es főút és a Vezér utca között megépülne a fent említett új út északi része is, amely tehermentesítheti majd a Böszörményi utat. Ennek keretében a 354-esen egy új, külön szintű csomópont is létesülne. Jelenleg értékelik a vonatkozó közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatokat.

Négy út, egy komoly probléma

Ugyancsak tervet készítenek a 48-as főút részét képező Faraktár utca – Hétvezér utca – Vámospércsi út – Budai Nagy Antal utcai csomópont korszerűsítésére, bővítésére is. Ott minden irányból külön jobbra kanyarodó sáv kialakítását látnák jónak, amelyek megépítése a helyhiány miatt nem lesz egyszerű – derült ki Szoták Zoltán beszámolójából.

OCs

Borítókép: A közelmúltban a Miklós utcát is átépítették és egyirányúsították

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában