Helyi közélet

2008.10.15. 06:14

Nem szeretünk sorban állni

<p>Debrecen – Miközben Európában átlagosan százból csupán 17 ember elégedetlenkedik a hosszú sorban állás miatt, addig itthon az emberek több mint negyede, azaz 28 fő ad hangot elégedetlenségének...</p>

... ez az egyik érdekes megállapítása annak a felmérésnek, melynek keretében 21 európai országban mérték fel a sorbanállási szokásokat. Az egyik magyarországi helyszín Debrecen volt.

Elnézést se kértek

A ClientFirst Consulting próbavásárlói jártak postán, bankban, szupermarketben, italboltban, gyorsétteremben, gyógyszertárban, ruhaüzletben, valamint autóbusz- és vasútállomás jegyirodában.

Bár a tapasztalataik vegyesek, annyi biztosan elmondható, hogy sajnáljuk az időt a sorban állásra, türelmetlenek vagyunk, ha várakoznunk kell. A debreceni eladók több mint fele mosolygott is a vevőkre, ugyanakkor az nem jellemző, hogy a várakoztatásért elnézést kérnének a vásárlótól.

Száz hazai kereskedő közül ez utóbbit csupán nyolc tette meg. A legtöbb időt Magyarországon, Oroszországban, Romániában és Törökországban töltjük sorban állással, míg a legkevesebbet az osztrákoknak, a dánoknak, az íreknek és a svédeknek kell várakozniuk. Hazánkban átlagosan nyolc fő áll előttünk a sorban, szemben az európai három-négy fővel.

A próbavásárlóknak idehaza egy szegedi postán és egy debreceni bankban kellett a legtöbb időt tölteniük: mindkét esetben 35 perc volt a várakozási idő, szemben az átlagosnak mondott öt perccel.

„Fel nem foghatom...”

Kíváncsiak voltunk, mit szólnak a debreceniek az eredményhez. Kovács Elemérné szerint az teljesen érthető, hogy a bankokban időnként sorba kell állni az ablak előtt, hiszen ott fontos a diszkréció. Azt viszont (mint mondta) fel nem foghatja, hogy ha egy bevásárlóközpontban 12 pénztár üzemelhetne, akkor miért hagyják, hogy hat vagy nyolc előtt kígyózzanak a sorok.

Juhári Leventével egy benzinkút pénztárgépe előtt együtt álltunk sorba, kérdésemre azonban, miszerint nem bosszantja-e, hogy a másik pénztár üres, miközben a kútkezelők a placcon támasztják a falat, kaján mosollyal csak ennyit felelt: ez egy ilyen ország; miért pont a benzinkútnál lenne rend?!

Vele ellentétben a karonülő babájával a belvárosi ABC-ben sorban álló Kirsz Tamásné egyáltalán nem érezte úgy, hogy humorizálnia kellene, amikor erről kérdeztük: nem hiszem, hogy a három pénztáros közül kettőnek az árukat kellene élére állítani a polcokon, miközben a sor lassan a hűtőpultig ér – mondta, szúrós pillantást vetve a néhány méterrel odébb tüsténkedő fehérköpenyesekre.

  • Felesleges vásárlás lesz a vesztünk
  • Bosszantó várakozás a szemészeten
  • Új pláza nyílik Debrecenben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában