Azért támadnak, mert éheznek

Azért támadnak, mert éheznek
Azért támadnak, mert éheznek - © Fotó: HBN archív
Debrecen – A szárazság és a rossz tartás miatt rajzanak ki a méhek nagy számban.

Az elmúlt hetekben többször érkezett hír arról, hogy elvadult méhek, darazsak fészkelték be magukat épületek padlására, nem használt kéményekbe, falak repedéseibe. Időnként gyanútlan járókelőket is megtámadnak. Megkérdeztük azt a méhészt, aki a városban idén a legnagyobb számban gyűjti be az ilyen rovarokat, hogy mi lehet a jelenség oka?

Éheznek

Szmutkó Attila, aki sokszor alig győzi a munkát elmondta, hogy szerinte egyrészt a gyors meggazdagodás, vagy a stabil megélhetés reményében az elmúlt években sok olyan ember is méhészkedésbe kezdett aki nem ért hozzá, vagy nincs elég pénze a méhcsaládok etetésére. (Egy méhcsalád egy nap alatt akár 1 kiló cukrot is elfogyaszt.)

Másrészt miközben májusban az ország nagyrészén jelentős mennyiségű eső esett, addig megyénkben csak foltokban fordult elő komolyabb csapadék. Erre jött a nagyon száraz június, melynek következtében a méhek által gyűjtött növények csak kevés nektárt tartalmaztak. Gyenge volt az akácvirágzás, napraforgóból pedig egyre kevesebbet termelnek.

HBN-OCs

Címkék: , ,