Azért nem a víz az úr…

Azért nem a víz az úr…
© Illusztráció: Getty Images
Norvégiában szinte minden szép és jó, amolyan északiasan tüchtig. Véljük sokan. Ráadásul kiugróan gazdag ország. A Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai Magyarország) napokban kelt levele mégis riasztó eshetőségeket latolgat velük kapcsolatban. T. Szűcs József jegyzete.

Merthogy ebben a környezetüket, s a természetet látványosan szerető mintaországban súlyos szennyezés veszélyének készülnek kitenni egyik leghíresebb fjordjukat. Tehát nem is egy kis eldugott öblöcskét, hanem a világhírűek egyikét, a Førde-fjordot fenyegetik. Nézve az öböl képeit, azt hihetné az ember, hogy egy ilyen szépséghez még a legszegényebb országokban sem nyúlnának. Ám, ki hinné, Norvégia egyike annak az öt országnak a világon, amelyben a bányászati hulladékot most is a tengerükbe zúdítják. Vagyis, úgy tűnik, ha profitról van szó, ott sem a kristálytiszta víz az úr. De az országra összességében aligha az a jellemző, amit a közlemény előre vetít a mostani tiltakozási hullám kapcsán. S amely szerint „a norvég kormány halálra ítélte világhírű fjordjainak egyikét” azzal, hogy egy újabb bánya nyitásakor engedélyt adott arra, hogy annak hulladékát egy „páratlan szépségű” fjordban rakják le. Mintegy 200 millió tonna nehézfém tartalmú mérgező hulladék elhelyezése várható itt a következő évtizedekben, ha a jelenlegi tesztfázis kitermelésként folytatódik – kalkulálnak a környezetvédők.

Mi, magyarok az utóbbi években (tiszai ciánszennyezés, kolontári katasztrófa) megtanulhattuk, hogy az ilyen megalelőhelyek, illetve létesítmények esetében nem létezik bombabiztos technológia. Illetve az biztos, hogy az alapnak tekinthető, s bekalkulált környezetszennyezés mellett, egy előre nem látott (de „vészjósolt”) katasztrófa bármikor bekövetkezhet.

S ennek (ki)hatásai nem ismernek határokat. Így akkor is érinthetnek bennünket, ha csak a fele valós annak, mint amitől a környezetvédők tartanak. Ám ennél jóval távolabbra mutat a norvégiai, s persze nemcsak az ottani példa. Merthogy minden ilyen környezetre veszélyes bányanyitást, beruházást stb. összeadva végül csak sikerül valósággá tennünk azt a szlogenként ismételgetett félelmet, amelyet igazából azért még ma is amolyan soha be nem teljesülő apokaliptikus próféciának hiszünk. Vagyis belátható időn belül, tényleg sikerülni fog lakhatatlanná tennünk Földünket.

Igaz, léteznek olyan baktériumok, amelyek még egy űrruha nélküli bolygóközi utazás megpróbáltatásain is vígan túltennék magukat. Akkor tehát módosítok: számukra környezetszennyezés ide vagy oda, itt vagy ott, még jó sokáig élhető marad Földünk…

– T. Szűcs József –
hirdetés