Az Walesi vacsora

Tokaj – Bajnai Gordon miniszterelnök Tokaj-hegyaljára látogatott, ahova elkísérte Ficsor Ádám, és Vécsi István országgyűlési képviselő jelöltek.

Az elképzelések szerint a borászokon kívül – demokratikus módon – a civil szervezetek vezetői, újságírók is meghívást kaptak, amit az utolsó percekben lemondtak. Ezzel a lépéssel rossz nyelvek szerint a látogatás egy utolsó vacsorává- és kampány körúttá silányult.

Pedig a lepöckölt civileknek és újságíróknak lett volna mit kérdezniük a miniszterelnöktől.

Többek között megkérdezték volna, hogy mi a az elképzelése a Kereskedőház jövőjéről, vagy azt, hogy egy állami tulajdonú bank (MFB), miért hajlandó Hegyalja vesztét okozó, Szerencsi Szalmatüzelésű erőmű fejlesztésébe beszállni. De a civilek össztüzétől mentesítette magát a miniszterelnök, minden ilyen státuszú ember részvételét lemondták – egy kivételével. Az erőmű témájára, amit  Molnár Péter, a Merkatusz Borászat vezetője feltett, azt válaszolta a Miniszterelnök, erről nem hajlandó nyilatkozni, majd összehív egy tanácskozást, minden bizonnyal, mikor Hújber úr (az MSZP egykori vállalkozói tagozatának elnöke) és az Állami Fejlesztési Bank közötti szerződés megköttetik az erőmű fejlesztésére. Vagyis a találkozónak nem sok értelme volt, hacsak nem az, hogy a Miniszterelnök utoljára megkóstolja a még tiszta tokajit és egyben beszálljon két választási kampányba.

Az egyik képviselő esetében matematika az egész, hogy bejusson a T. Házba. Nos, ha Szerencs lakosait nézzük és azon települések polgármestereinek a követőit, akik a Világörökségi Egyesületből ki akartak lépni, akkor akár győzni is lehet, hiszen ebben az illető választó kerületben indul Monok polgármestere, a Jobbik, a Fidesz és még ki tudja, hogy ki. Nem sok fantázia kell ahhoz, hogy ki győzhet ilyen megosztottság mellett. Ezt támasztja alá a Fejlesztési Banknál a nevét elhallgató tisztviselő, aki azt mondta, hogy a játszma már régen nem Hujber úrról szól.

Nos a vita mentes  „dermedt” borászok számára az – egy civil kivételével-  még édes volt a hat puttonyos tokaji Aszú.  

Vajon erőmű esetében hogyan lép majd a következő adminisztráció?   

Végezetül a Világörökségi Törvény, amit Tokajban a Kormány képviselője messze szállt, mint az SZDSZ madarai, s a normaszöveg is, ami bizonyos opportunisták kezében forog, egy nagy semmi, messze van a tokaji konszenzustól.