„Az üzlet tisztesség dolga is”

Colleen Bell amerikai nagykövet
Colleen Bell amerikai nagykövet - © Fotó: Matey István
Debrecen – A diplomata szerint az épített környezet és az infrastruktúra kedvez a befektetéseknek. Interjú Colleen Bradley Bell amerikai nagykövettel.

Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok újonnan kinevezett nagykövete debreceni látogatása során exkluzív interjút adott a Naplónak. A diplomata a beszélgetés során a szikár tények mellett személyes benyomásairól is szívesen beszélt. Szólt például arról, hogy milyen felüdülést jelentett számára a sok fiatal arc, és milyen jólesett neki annak az idős házaspárnak az őszinte érdeklődése, akikkel a belvárosi sétája során a véletlen hozta össze.

– Nagykövet asszony milyen céllal érkezett Debrecenbe, és milyen benyomásokat szerzett néhány órás látogatása során?

Colleen Bradley Bell: Az ipari parkban kezdtem a napot, ahol meglátogattam az amerikai tulajdonban lévő National Instruments helyi gyárát. Ez a cég nagyon jó példája a gazdasági, kereskedelmi együttműködésnek az országaink között. Különösen mély benyomást tettek rám azok a fiatal munkatársak, akikkel alkalmam volt találkozni. Tehetséges, szorgalmas, keményen dolgozó fiatalembereket ismertem meg bennük. És persze elismerésre méltó az ott folyó termelés is. Később rendkívül élénk beszéltetést folytattunk Debrecen polgármesterével számos olyan témáról, amik mindkettőnket érdekelnek. Az ebédnél szóba került, hogy Debrecen megteremti az angol nyelvű képzést egy óvodában és egy általános iskolában is, miután ez a lehetőség a középiskolában már adott. Olyan intézmény lenne ez, ahová a Debrecenben élő külföldi, köztük amerikai üzletemberek a gyermekeiket beírathatnák, hogy anyanyelvi környezetben tanulhasanak. Papp László úr volt olyan kedves, és egy belvárosi sétára invitált, ahol rögtönzött idegenvezetést is tartott számunkra. Ezt követően nagyon élveztem a beszélgetést a Debreceni Egyetem rektorhelyettesével, majd pedig négy helyi vallási közösség vezetőjével találkoztam: Fekete Károly református és Bosák Nándor katolikus püspök urakkal, Molnár Lilla asszonnyal, az evangélikus közösség és Horowitz Tamás úrral, a zsidó hitközség vezetőjével. Mély benyomást tett rám és munkatársaimra e vallási közösségek együttműködése és egymás iránt tanúsított példamutató tisztelete.

– Melyek lehetnek azok a potenciális befektetési területek Magyarországon, azon belül itt a keleti országrészben, amelyek felkelthetik az amerikai befektetők érdeklődését?

Colleen Bradley Bell: Úgy tapasztaltam, hogy az épített környezet és az infrastruktúra (beleértve a helyi repülőteret) vonzó környezetet teremt a külföldi befektetések számára. És persze ide tartozik a magasan képzett munkaerő is, ami szintén megtalálható ebben az országrészben.

– Az amerikai nagykövetség sokat tehet a gazdaság élénkítéséért azzal, ha befektetésre ajánlja az övéinek az adott országot, vagy országrészt. Egy olyan jó referencia, mint az Ön által is említett National Instruments Hungary Kft. segíthet-e abban, hogy rá hivatkozva esetleg további amerikai befektetők érkezzenek ide?

Colleen Bradley Bell: Csak ismételni tudom magam, az NI mindenképpen modellként szolgálhat más befektetők számára is. Igyekszem minél többet megtudni erről a sikertörténetről, hogy a jövőben potenciális befektetőkkel találkozva hivatkozhassak rá.

– Amikor Nagykövet Asszony arról beszél, hogy mennyire fontos a kiszámítható üzleti környezet az amerikai befektetők számára, ezzel arra is céloz, hogy Magyarországnak ezen a téren bizony vannak még tennivalói?

Colleen Bradley Bell: Amikor ezekről az értékekről beszélek, úgy gondolom, hogy ezek olyan alapvető és általános értékek, amelyek a világon mindenhol fontosak ahhoz, hogy korrekt üzletet lehessen kötni. Az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a becsületesség mind ebbe a kategóriába tartozik, ezért ezek valamennyiünk számára nyilvánvalóan nagyon fontosak.

– Frissen kinevezett nagykövetként a hivatalba lépése óta eltelt rövid időszakban eljutottak-e Önhöz olyan információk, amelyek esetleg arra utalnak, hogy újabb amerikai befektetés vagy befektetések vannak készülőben Magyarországon?

Colleen Bradley Bell: Egy hónapja érkeztem Magyarországra, rengeteg megbeszélést folytattam a legkülönbözőbb emberekkel, de konkrétan nincs tudomásom most készülődő bizniszről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy esetleg nem folynak ilyen egyeztetések akár napjainkban is.

– Fontosságát tekintve mit emelne ki a Papp László polgármesterrel folytatott beszélgetésből?

Colleen Bradley Bell: Úgy érzékeltem, hogy polgármester úr nagyon fontosnak tartja például a romák integrációját. Ezen kívül hangsúlyosan szóba került az üzleti lehetőségek elősegítésének a fontossága Debrecenben és környékén csakúgy, mint a kulturális értékeink megőrzése.

– Valami a benyomások szintjén meglepte-e Debrecenben?

Colleen Bradley Bell: Hallottam Debrecenről, hogy milyen szép város, és tényleg az, hallottam, hogy milyen élénk város, és tényleg az. Amit igazán jólesett látni, az a sok fiatal arc az utcákon. Meg persze az idősebb arcok; a belvárosi sétánk során egyébként történt valami váratlan. Egy idős házaspár is arra járt és a sok fotóriporter láttán közelebb jöttek hozzánk. Elnézést kértem a vendéglátómtól, odaléptem hozzájuk, kezet fogtunk, és kicsit beszélgettünk; ez tényleg üdítő érzés volt számomra.

HBN-PA-RAL