Az utcán élőket mind ismerik

Az utcán élőket mind ismerik

A hajléktalanok 99 százalékáról tudnak, őket ismerősként kezelik az utcai szociális munkások.

Délután megint kimennek az utcai szociális munkások, hogy megnézzék: ott vannak-e a keresett emberek, akiket délelőtt nem találtak – mondjaTóth József, a miskolci Napfényt Az Életnek Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzáteszi: ők és a társintézmények munkatársai lényegében minden, utcán élőt ismernek, azokat is, akik nem fogadják el az általuk felajánlott szállást, hanem például lépcsőházban húzzák meg magukat.

Az előtérben is 

A miskolc polgármesteri hivatallal nekik, a Máltai Szeretetszolgálatnak és a Magyar Vöröskereszt hajléktalanokat gondozó központjának van együttműködési megállapodásuk, rajtuk kívül a Magyar Ökumenikus Segélyszevezet Családok Átmeneti Otthona gondoz-fogad be rászorulókat – utóbbi családokat – Miskolcon.

Szűcs Erika alpolgármester elmondta: az önkormányzati támogatású intézmények mindegyikét megkérdezték, szükségük van-e plusz hozzájárulásra, bármire ahhoz, hogy a rendkívüli hidegben jól ellássák feladatukat. A speciális intézkedések teljesítéséhez sehol nem kértek külön segítséget.

Ahogy ilyenkor kell, a nappali melegedőket is megnyitják, de még az előtereket, folyosókat is arra használják, hogy ott matracon vagy széken töltsék az éjszakát a hajléktalanok – sorolta az intézkedéseket Molnár Józsefné, a Vöröskereszt hajléktalanokat gondozó központjának vezetője. Diósgyőr, az Újgyőri főtér és a Búza tér a vöröskeresztes teajárat három helyszíne. Hétköznapokon itt osztanak teát, szendvicset (zsíroskenyeret).  

Telefonszámok 

Az utcai szociális munkások napi 24 órában dolgoznak: járják a város azon pontjait, ahol hajléktalanokról tudnak. Azoknak, akik nem fogadják el a felajánlott ideiglenes fedélt a fejük fölé, takarót, ha kell, meleg ruhát adnak, és ilyenkor megerősített orvosi szolgálatot is tartanak.

Az intézmények együttműködésének egyik eszköze a 46/506-678-as, éjjel-nappal hívható közös diszpécserszolgálati szám. Még egy „24 órás”  telefonszám: 46/412-816. Ezeken várják a segítségkérést, a bejelentést.

A hajléktalanok érdekében hozott országos intézkedések – természetesen – Miskolcon is érvényesek. Mint ahogy a kérés is: aki teheti, segítse őket. Például oly módon, amilyenről Tóth József számolt be: egy általuk ismert párt befogadtak egy lépcsőházba.

Sz.G.

Hajléktalan ellátás vidéken