Az utcakeresztelők közgyűlése lehet a csütörtöki

Az utcakeresztelők közgyűlése lehet a csütörtöki
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Összesen 27 utcának adnának (új) nevet a csütörtöki közgyűlésen.

Az egyik legérdekesebb javaslat, hogy a Honvéd utca és a Thaly Kálmán utca között található, a Bethlen és a Darabos utcákkal párhuzamos, eddig névtelen kis utcát – melynek parkoló funkciója van – nevezzék el Nemzetőr köznek.

A Nemzetőr utca a közelmúltig a Piac utcától nyugatra esett, az Arany János és a Miklós utcákat kötötte össze. A közelmúltban azonban megépült a nyugati kiskörút második szakasza és azt az útszakaszt is átnevezte a közgyűlés Antal József utcára. A 10 emeletes ház tövében található kis utcácska a félreértések elkerülése érdekében nem Nemzetőr utca, hanem Nemzetőr köz nevet kapna.

Méltó Károlyi és Erdei?

A Jobbik azt javasolja, hogy az Újkertben található Károlyi Mihály utcát a kézilabdázó Varga Istvánról, míg a biharikerti Erdei Ferenc utcát az író Szabó Magdáról nevezzék el.

Indoklásuk szerint Károlyi Mihálynak jelentős a felelőssége abban, hogy az első világháború után az ország területének kétharmadát elcsatolták. Erdei Ferenccel pedig egyebek mellett az a problémájuk, hogy egyik megszervezője volt az AVH elődjének, 1949–1953 között (a kulák-listák és padlássöprések idején) földművelésügyi miniszter volt, illetve komoly szerepet játszott a kollektivizálásban.

HBN–OCs

Címkék: , ,