Magyarország

2008.06.13. 07:14

Orbán Viktor: Csoda lenne a kétharmados többség

<p>A jelenlegi parlament feloszlatásáról és az előrehozott választásokról szeretne megállapodni Orbán Viktor az SZDSZ új elnökével - erről beszélt a Fidesz elnöke a TV2 Tények este című műsorában.</p>

Az ellenzéki politikus azt is mondta, hogy csoda lenne, ha egy párt egyedül kétharmados többséget szerezne a parlamentben.

"A szándékom az, hogy minél hamarabb szülessen az Országgyűlésben egy olyan döntés, amelyben a magyar képviselők feloszlatják a jelenlegi parlamentet, és felkínálják a köztársasági elnöknek a lehetőséget és esélyt, hogy kiírhassa az előrehozott választásokat" - így fogalmazott Orbán Viktor a Fodor Gábornak írt levele kapcsán. Mint mondta, ebben szeretne megállapodni az SZDSZ új elnökével. Meglátása szerint ugyanis a mai "áldatlan állapotnak, bénultságnak" minél hamarabb véget kell vetni. A pártelnök megismételte azt is, hogy ma Magyarországnak nincs felhatalmazással rendelkező kormánya.

Orbán Viktor indokolatlannak látja a liberális párt elnökének feltételeit. Fodor Gábor korábban az előrehozott választásokról szóló tárgyalás feltételeként szabta egyebek mellett, hogy az új kormány nem módosíthatja az alkotmányt. Orbán Viktor szerint ma Magyarországon egy párt egyedül nem tudja megszerezni az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget. Hogy a Fidesz megszerezze, nincs ugyan kizárva, de a "csoda kategóriába tartozik".
A pártelnök azt leszögezte, hogy fel sem merült a Fidesz-SZDSZ koalíció lehetősége.

Orbán Viktor ismét beszélt arról, hogy a Fidesz hatalomra kerülésekor egy válságkezelő kormány állna fel, amelynek feladata lenne, hogy nem túl hosszú időszak alatt elhárítsa a válságot. Már merültek fel nevek a különféle posztokra, de erről nem akart beszélni a műsorban, ahogy a leendő miniszterelnök személyéről sem.

Jövőbeni terveik közt említette a radikális adó- és járulékcsökkentést, ezen kívül új egyezségek kötését a gazdasági élet szereplőivel, vagy épp a nyugdíjasokkal. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: ajánlatot tett a nyugdíjasoknak, hogy támogassák a Fidesz gazdaságpolitikáját és garantálja, hogy a válságkezelés egy-kétéves periódusa alatt sem veszítenek a nyugdíjak reálértékükből.

  • Orbán leidiótázta Gyurcsányt
  • Orbán a kormányváltás utáni teendőkről
  • Vesztegetés a Miskolci Egyetemen
  • Életbiztosítás után ölt a gyilkos
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!