Debrecen hírei

2018.06.28. 13:20

Ahol bőr, nemez, fonál van a kézben telefon helyett

Debrecen - A tímárházi táborban a Hajdúság természeti kincsei és kézműves hagyományai vannak középpontban.

Debrecen - A tímárházi táborban a Hajdúság természeti kincsei és kézműves hagyományai vannak középpontban.

Itt a nyár, a vakáció és a nyári táborok ideje. Sok gyerek várja az ilyen foglalkoztatóhetek során megszerezhető élményeket. A Tímárházban a gyerekek megismerkedhetnek a Hajdúság természeti kincseivel és kézműves hagyományaival változatosan, játékos formában. A programokról, célokról és tapasztalatokról Mátrai-Nagy Andrea népijátszóház-vezetővel beszélgettünk.

– Több mint tíz éve szervezzük a Tímárházban a kézműves és fazekas táborokat nagy sikerrel. Ez a tábor a városban egyedülálló módon képviseli azt a szellemiséget, hogy a fiataloknak a néphagyományainkat, és azon belül is a tárgyalkotó kultúrát megmutassuk. Leginkább azt, ami Hajdú-Bihar megyére és Debrecenre jellemző, hiszen nagyon gazdag kézműves múlttal rendelkezik a városunk és a megyénk is.

„Öregdiákok” is visszatérnek

– A foglakozások célja, hogy a gyerekek megismerkedhessenek minden olyan természetes anyaggal, melyből a tárgyakat készítik, és amikkel nem feltétlenül találkoznak a mindennapokban. Ilyen a bőrművesség, a fazekasság, nemezelés, szövés, fonás és akár a hímzés is. Ha már felkeltettük a résztvevők érdeklődését a kézművesség iránt, az számunkra sikerélmény. A tábor elsősorban az iskolás korosztálynak, a 6 és 14 év közöttieknek ajánlott, de rengeteg visszatérő vendégünk is van régebbről.

Egész nyáron várnak

– Az egyhetes turnusok lefedik az egész nyarat, általában hat, hét héten át tartanak – mondta a táborvezető. „A menetrend szerint reggel a szülők elbúcsúznak a gyerekektől, és délután négykor értük jönnek. A kettő közötti időtartamban elkövetünk mindent annak érdekében, hogy a gyermekeknek ne a számítógépezés és a telefonozás legyen a főszerepben, hanem az alkotómunka. Folyamatosan foglalkoztatjuk őket, a szabadidős tevékenységük is hagyományos technikákon alapul. Például ügyességi játékokat játszanak népi eszközökkel. Kirándulásokat is szervezünk, ezúttal például a madárkórházat fogjuk meglátogatni Hortobágyon – zárta.

Az itt eltöltött kis idő alatt mi magunk is pozitív élményekkel gazdagodtunk, hiszen láttuk a gyerekeken, mennyire élvezik, amit csinálhatnak. És persze azt is, hogy összetartó csapatként játszanak, alkotnak.

- Szilágyi Zsófia -


Vonzó falusi emlékek

Érdeklődésünkre két kislány számolt be élményeiről: – Nagyon szeretem ezt a tábort, jó itt lenni, főleg azért, mert sok új barátom lett. Azért jelentkeztem, mert anyukám gyakran mesélt az elmúlt éveiről, amikor falun élt. Ez engem izgalommal töltött el, és szerettem volna kipróbálni az agyagozást, bőrművességet – mondta Tóth Boróka.

Megszólítottuk Szabó Réka Mandulát is: – A barátom mesélt arról, milyen jó ez a tábor, és hogy lehet itt agyagozni, bőrpénztárcát csinálni. Anyukám segítségével jelentkeztem. Sok tárgyat elkészítettem már, például marokedényt és pénztárcát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!