Az uniós tagállamok nem szavazták meg a glifozát engedélyének meghosszabbítását

Brüsszel – Az uniós tagországok képviselői nem szavazták meg a glifozát gyomirtó szer június végén lejáró engedélyének meghosszabbítását – közölte Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője hétfőn Brüsszelben, sajtótájékoztatón.

A glifozát használata engedélyezésének kivizsgálására létrejött bizottság hétfői ülésén az unió tagországai képviselőinek egy része elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tett javaslatot.

Véleményük szerint a rendelkezésre álló idő elegendő lenne ahhoz, hogy az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) további vizsgálatokkal bizonyítsa a szer emberre káros vagy semleges hatását.

A hétfői ülésen az elfogadáshoz szükséges minősített többségi szavazáson a tagállami képviselők közül húsz a további engedélyezés mellett, egy ellene szavazott, hét tagország pedig tartózkodott a szavazástól. Végső döntésre június 20-án kerülhet sor, amely azért is szükséges, mert a glifozát európai használatának engedélye június végén lejár – tájékoztatott a szóvivő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb – és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt – gyomirtóját. A franciaországi székhelyű Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak. Az otthoni kertészkedés szempontjából a glifozát nem jelent kockázatot – jelezték.

– MTI –

Címkék: ,