Az uniós bíróság hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amely megerősítette, hogy a Rubik-kocka formája EU-védjegy lehet

Akt.:
Az uniós bíróság hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amely megerősítette, hogy a Rubik-kocka formája EU-védjegy lehet
© Fotó: Getty Images
Brüsszel/Luxembourg – Az Európai Unió Bírósága csütörtökön hatályon kívül helyezte elsőfokú Törvényszékének korábbi ítéletet, amely a Rubik-kocka formájának európai uniós védjegyként történő lajstromozását mondta ki, valamint megsemmisítette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) ugyanerre vonatkozó határozatát is.

A luxembourgi székhelyű uniós bíróság az ítéletben lényegében egyetértett főtanácsnokának tavasszal kiadott indítványával, amely szerint törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló térbeli védjegyet.

Indoklásában a bíróság kifejtette: “annak vizsgálatakor, hogy a lajstromozást meg kellett volna-e tagadni amiatt, hogy a forma műszaki megoldást tartalmaz, az EUIPO-nak és a törvényszéknek egyaránt figyelembe kellett volna vennie a kockaforma grafikus ábrázolásán szabad szemmel nem látható elemeket is, mint például a Rubik-kocka típusú háromdimenziós kirakójátékok egyes alkotóelemeinek elforgathatóságát”.

A védjegyet a játék jogait birtokló brit Seven Towns cég jegyeztette be még 1999-ben, de a német Simba Toys 2006-ban megtámadta, arra hivatkozva, hogy a kocka – miután elforgatható – olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, de védjegyként nem. A kérelmet az EUIPO elutasította, mire a Simba Toys az uniós bíróságon nyújtott be keresetet. A beadványt az első fokon eljáró uniós Törvényszék tavalyelőtt elutasította, azzal az indoklással, hogy a Rubik-kocka formájának grafikai ábrázolása nem tartalmaz olyan műszaki megoldást, amely gátolná, hogy uniós védjegyoltalomban részesülhessen.

A másodfokú ítélet előtt – idén tavasszal – a bíróság előzetes állásfoglalást, úgynevezett főtanácsnoki indítványt adott ki. A főtanácsnok hangsúlyozta, hogy a lajstromozással biztosított oltalom nem vonatkozhat a hasonló formájú kirakós játék minden típusára – azok működési elvétől függetlenül -, vagyis nem terjedhet ki minden olyan háromdimenziós kirakós játékra, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak. A védjegyoltalom ugyanis nagymértékben csökkentené a versenytársak azon lehetőségét, hogy az ugyanezen műszaki megoldást megtestesítő formákat hozhassanak forgalomba.

A csütörtöki ítéletben a bíróság emlékeztetett arra, hogy a hatályos uniós rendelkezés értemében el kell kerülni, hogy a védjegyoltalom valamely vállalkozás számára monopóliumot nyújtson műszaki megoldásokra vagy az áru használati jellemzőire nézve.

Az EUIPO-nak az ítéletben megfogalmazott megállapítások figyelembevételével új határozatot kell hoznia – mondta ki az uniós bíróság.

– MTI –

Címkék: , ,