Az ukrán és az orosz válság is rosszul jött a kukoricatermesztőknek

Akt.:
Hajdúszoboszló –  Tíz százalékkal, 33 ezer hektárra esett vissza 2014-hez képest idén a hazai csemegekukorica termesztés területe.

Ennek ellenére továbbra is Magyarország rendelkezik Európa legnagyobb csemegekukorica feldolgozó kapacitásával, és a világ legnagyobb konzerv és fagyasztott csemegekukorica exportőrei közé tartozunk – hangzott el a Syngenta hajdúszoboszlói rendezvényén.

Szinte mind exportra megy

Az utóbbi években 450-500 ezer tonnára tehető magyar csemegekukorica termés döntő hányada feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. A csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják. 2015-re az orosz embargó, valamint Oroszország és Ukrajna valutájának drasztikus leértékelődése jelentősen csökkentette az exportlehetőségeket – mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. Ennek hatására – folytatta – az elmúlt években tapasztalt növekedés megállt, a vetésterület 10 százalékkal visszaesett. Az április közepétől július elejéig tartó vetési időszakban a gazdálkodók 33 ezer hektárnyi csemegekukoricát vetettek, ám ezzel is kiemelkedünk az európai országok közül – hangsúlyozta Pereczes János.

Idén a legnagyobb kihívást az extrém meleg időjárás és az ennek következtében fellépő fokozott rovarkártétel elleni védelem jelentette.

HBN