Az ukrajnai Luckban gránátvetővel rálőttek a lengyel főkonzulátus épületére

Akt.:
Kijev – Ismeretlen tettesek feltehetően gránátvetővel rálőttek szerdára virradó éjjel a nyugat-ukrajnai Luck városában a lengyel főkonzulátus épületére – jelentette az ukrán média. Az ukrán hatóságok később terrorcselekménynek minősítették a támadást.

A támadásban senki nem sérült meg, mivel abban a tetőtéri helyiségben, amelyet találat ért, senki nem tartózkodott. A helyiség ablakai az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt fotók szerint kitörtek, és az egyik ablak fölött beszakadt a tetőszerkezet.

Az ukrán hatóságok egyik munkatársa szerint az elkövető vagy szándékosan nem akart senkit megölni, vagy rosszul célzott. Krzysztof Sawicki lengyel konzul viszont kijelentette, hogy szerinte terrorcselekmény történt, a támadók embereket akartak megölni.

A 112.ua hírportál jelentése szerint a rendőrség a helyszínen egy RPG-22 típusú kézi páncéltörőgránát-vető darabjait találta meg. Később az SZBU azt közölte, hogy megtalált fegyverdarab egy RPG-26-osból származik.

A hatóságok a nap folyamán hivatalosan is terrorcselekménynek minősítették a főkonzulátus elleni támadást. A TSZN hírtelevízió úgy értesült, hogy a titkosszolgálatok már nyomot is találtak, ami az elkövetőkhöz vezethet, erről azonban a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva egyelőre semmit sem hoztak nyilvánosságra.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren felháborodásának adott hangot, és provokációnak nevezte az incidenst. “Ez aljas tett volt azok részéről, akik ellenzik barátságunkat Lengyelországgal. Mindent megteszünk, hogy az elkövetők megkapják büntetésüket” – hangoztatta a kijevi diplomácia vezetője.

Petro Porosenko elnök felajánlotta Varsónak, hogy lengyel szakemberek is kapcsolódjanak be nyomozásba.

A belügyminisztérium közölte, hogy a rendőrség és a nemzeti gárda megerősíti minden külföldi ország, illetve nemzetközi szervezet külképviseleteinek védelmét az egész országban, egyebek mellett nagyobb létszámban és gyakrabban járőröznek az épületek környékén.

– MTI –