Helyi közélet

2012.08.12. 21:11

Itt a nyár, utazik a család

Debrecen - Ha külföldön karambolozunk az autónkkal, könnyen kínos helyzetbe kerülhetünk.

Debrecen - Ha külföldön karambolozunk az autónkkal, könnyen kínos helyzetbe kerülhetünk.Ha a nyaralás során balesetet szenvedünk, a káreseménytől függően átlagosan öt, de esetenként akár tíz napig is kénytelenek lehetünk nélkülözni az autónkat. Nemcsak a karosszériában keletkező károk, hanem a szélvédőt ért sérülések is számos kellemetlenség okozói lehetnek, és nagymértékben befolyásolják, valamint hátráltatják a tervezett nyaralást.

Jobb félni, mint...

A baj a legváratlanabb helyzetekben történik, saját vagy mások figyelmetlensége következtében töréskár keletkezhet az autó karosszériáján, amely így mozgásképtelenné válik. Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt? A nyári időszakban, a nyaralások alkalmával, az átlagosnál nagyobb terhelésnek vannak kitéve a gépjárművek, érdemes ezért az utazás előtt átvizsgálni az autókat, hogy megelőzhetők és elkerülhetők legyenek a kellemetlen pillanatok. A Groupama Garancia Biztosító szakértői a káresetek elemzése alapján a következő alkatrészek, tartozékok átvizsgálását, ellenőrzését javasolják, mielőtt útra kelünk: fényszórók, izzókészlet, akkumulátor, bikakábel, vontatókötél, fékfolyadék forráspontja, motorolaj szintje, ablakmosó folyadék szintje, hűtőfolyadék szintje, fényvisszaverő mellény (több országban kötelezően előírt), gumiabroncsok légnyomása, a gumik profilmélysége és az elakadásjelző háromszög.

Kössük be az övet!

A fentieken kívül az alábbi hasznos tanácsokat célszerű megfogadni az autósoknak. Mindig használjuk a biztonsági övet, hátsó ülésen is, nyáron mindig legyen nálunk szélvédő árnyékoló (napos helyen parkoláshoz), valamint ásványvíz (forró időjárás, forgalmi dugók esetére), bepakoláskor figyeljünk a csomagok elhelyezésének módjára. Amit csak lehet, zárható részbe és ne az utastérbe rakjunk, mert hirtelen fékezésnél az elszabaduló csomagok fokozottan balesetveszélyesek lehetnek. Ne hagyjuk a csomagokat az autó mellett, a tolvajok könnyen kifigyelik és elviszik, az autó kulcsát strandon helyezzük lezárt értékmegőrzőbe, ugyanis a tolvajok kifigyelik, mikor megyünk be a vízbe és ilyenkor lopják el a slusszkulcsot, tankoljunk a tervezett útvonalnak megfelelő mennyiségnél többet, bármikor dugóba kerülhetünk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában