Az újabb szövetség

Akt.:
Az újabb szövetség
© Illusztráció: Pixabay
Igen. Amikor ezt a szót esküként mondjuk ki az anyakönyvvezető előtt, fogalmunk sincs a holtomiglan-holtodiglan időpontjáról. Napjainkban egy emberöltőt jelent, de amikor az eskütétel súlyos szövege évszázadokkal ezelőtt megszületett, a házasulandók még csak pár évre tervezhettek a háborúk, a halálos betegségek és a gyakran végzetes kimenetelű gyermekszülések miatt. Szakál Adrienn írása.

Ameddig a külső megerősítés szükségességének illúziójában élünk, addig elvárjuk, hogy partnerünk két lábon járó visszaigazolásként asszisztálja az életünket. Majd, ha már sínen vagyunk, sajnálkozva nézünk a másikra: de kérem, kinek kell egy asszisztens? Én a herceget várom. Aztán újabb herceg érkezik, aki néhány év múlva szintén kegyvesztett alkalmazottként írja alá a válási papírokat.

Mózes első könyvében azt írja: szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet! OK, rendben. Házasságkötés, otthonteremtés, gyereknevelés. De mihez kezdjünk a fennmaradó 30-40 évünkkel? Egy este, amikor már kirepültek a gyerekek, és kifogytunk a feladatainkból, egymásra nézünk. Nem magunkra, hiszen nem is voltunk egyedül évek, évtizedek óta. Magunkra maradtunk. Hogyan tovább?

Itt az ideje, hogy újra megismerjük egymást és önmagunkat, hiszen ha magunkba tekintünk, mennyit formált rajtunk a múlt, miért ne történt volna meg ez a házastársunkkal is? Talán ez a második, új szövetség az egyetlen vízválasztó azon a mezsgyén, melyen nehéz időkben a hűség jár kötéltáncot.

– Szakál Adrienn –


Bármikor úgy döntünk, hogy egy kapcsolatot meg szeretnénk szüntetni, nagyon fontos lépés, hogy előtte vonjuk le a saját tanulságainkat
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Soltész Ian szerint nagyon érdekes, hogy szinte mindig ugyanazokat az embereket csalja meg a párja. A szakértő szerint, amikor valaki el szeretne válni a házastársától, vagy szakítani szeretne a párjával, természetesen mindig benne lehet a pakliban, hogy ennek öni...