Az újabb eső gondoskodik a készültség fenntartásáról

Az újabb eső gondoskodik a készültség fenntartásáról
© Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Az elmúlt napokban csapadékosra fordult időjárás miatt kismértékben újra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

A Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon már nincs készültség, azonban továbbra is másodfokú a Hortobágy-Berettyó mentén, a Bucsa-Nádudvar szakaszon. A mértékadó Borzi vízmércénél március 8-án reggel 307 centiméter volt a vízszint. A főcsatornánál – melynek vízszintje gyakorlatilag három hete változatlan – folyamatos figyelő- és őrszolgálatot látnak el a Tivizig munkatársai.

Az elmúlt 24 órában (hétfőn reggeltől kedd reggelig) 8,5 milliméter csapadék hullott átlagosan az igazgatóság működési területén, a legtöbb eső (14,8 mm) Hajdúböszörmény térségben esett. Az elmúlt két napban csapadékosra fordult időjárás következtében újra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 8 100 hektárt borít belvíz a Tivizig működési területén készültségben lévő öt belvízvédelmi szakaszon.

Az elöntött területek közül 1 900 hektár a vetés, 1 900 hektár a szántó és 2 950 hektár a rét, legelő.
Másodfokú belvízvédelmi készültség érvényes továbbra is a Tiszai-alsó és a Hamvas-sárréti szakaszon, illetve elsőfokú készültség van érvényben a Tiszai-középső, a Tiszai-felső és a Kadarcs-Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszokon.

Az ár- és belvíz elleni védekezésben a 101-en vesznek részt – tudatja a közlemény.

HBN
hirdetés