Az új tanévben komoly hangsúlyt helyeznek a szakmák népszerűsítésére

Magasra törő tervek a szakképzésben (képünk a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumának idei ballagásán készült)
Magasra törő tervek a szakképzésben (képünk a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumának idei ballagásán készült) - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Debreceni Szakképzési Centrumban (DSZC) is készülnek a hamarosan kezdődő, 2017/2018-as tanévre. Idén mintegy 1700 kilencedikes kapcsolódik be a képzésbe, így már összesen csaknem 10 ezer tanulója lesz a centrumnak.

Az elkövetkező időszakban a DSZC jelentős infrastrukturális fejlődésen megy majd keresztül. Az új tanév kezdetén közel 300 számítógéppel gazdagodik szakképzési centrum, és mintegy 150 millió forint értékben kerül sor nyílászárócserére, szigetelésre és homlokzatrenoválására a tagintézményekben, míg négy iskolában napkollektoros rendszert építenek ki. A Baross kollégiumában a napokban veszi kezdetét energetikai korszerűsítés. A Bethlenben és a Vegyipariban úgynevezett okostantermeket alakítanak ki, ahol a legmodernebb digitális technológiát felhasználva tanulhatnak a gyerekek. Többek között érintőképernyős aktív tábla és tabletek segítik majd az oktatót és a tanulókat.

– Az elmúlt időszakban a szakképzési centrumot lendületes fejlődés jellemezte – emelte ki Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója. – Célunk, hogy magasan kvalifikált szakemberek képzésével Debrecen gazdasági fejlődését szolgáljuk. Az új tanévben kiemelt jelentősége lesz a pályaorientációnak, a szakmák népszerűsítésének. Mintegy 14 nagyobb rendezvénye lesz a szakképzési centrumnak az utóbbi célból, emellett három nagy konferenciát is szervezünk. A megye, a régió valamennyi 7–8. évfolyamos általános iskolás tanulóját szeretnénk tudatosan megszólítani. Kiemelten fontosnak tartjuk az általános iskolai pedagógusok tájékoztatását és a szülők támogatását a szakképzés lehetőségeinek megismertetésében.

Együttműködnek a vállalatokkal

A szakképzési centrum a vállalati kapcsolatokat is erősíteni kívánja, ennek szellemében még az ősszel tizenkét debreceni vállalattal köt komplex stratégiai megállapodást, melynek tartalma a szorosabb együttműködés a képzés és a pedagógusképzés, továbbképzés területén. De nem csak a multi cégekre helyezik a hangsúlyt, a jövőben nagy figyelmet fordítanak a kisvállalati igények felmérésére, kielégítésére.

– Természetesen a felnőttoktatást továbbra is nyitott lehetőségként biztosítjuk az érdeklődők számára. Fontosnak ítéljük, hogy diákjainkat korszerű intézmények és technika fogadja, hiszen a minőség új és gyakorlati tudást jelent. Ezért európai uniós forrást igénybe véve három nagy GINOP-pályázatot készítünk, amelyek összesen milliárdos nagyságrendben adnak lehetőséget infrastrukturális, eszközbéli, szervezeti és tartalmi fejlesztésre. Az egyik ilyen tender segítségével több száz, 16–26 év közötti fiatalnak tudunk 120 órás idegennyelv-tanulási lehetőséget biztosítani – mondta el a főigazgató.

HBN-MSZ


Hiányszakmákra fókuszálnak

A DSZC-ben idén nagy szerepet szánnak a hiányszakmák bemutatásának, így összesen húsz érintett szakmában indítanak képzést, melyből öt szakgimnáziumi és 15 szakközépiskolai szintű.

  • Szakgimnáziumi szintű képzések: elektronikai technikus, gyakorló ápoló, mechatronikai technikus, nyomdaipari technikus, vegyésztechnikus.
  • Szakközépiskolai szintű képzések: ács, állattartó szakmunkás, bádogos, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, kistermelői élelmiszerellátó, falusi vendéglátó, kőműves, központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, mezőgazdasági gépész, pék, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő