Helyi közélet

2017.06.04. 18:35

Trianon emlékezete Debrecenben sem halványul

Debrecen - Trianonban a nyugat nemet mondott a méltányosságra.

Debrecen - Trianonban a nyugat nemet mondott a méltányosságra.

„97 éve ezen a napon minden magyar lakta településen félreverték a harangokat. Nem a városokra, falvakra támadó ellenségre, tűzvészre figyelmeztettek, hanem az 1000 éves haza sírba tételére. A történelmi Magyarország megcsonkítására, feldarabolására, és ezt a szörnyűséget a mai napig nem tudtuk, és nem is fogjuk elfelejteni” – Pósán László országgyűlési képviselő fogalmazott így a Magyar fájdalom szobránál rendezett vasárnapi megemlékezésen.

Az élet megy tovább?

A szónok szerint egyesek úgy vannak Trianonnal, ahogy az ember a szerettei elvesztésével; az élet megy tovább, de valami visszavonhatatlanul hiányzik.

Fotó: Molnár Péter

– Trianon ettől sokkal szörnyűbb. A nagyhatalmi diktátum igazságtalansága, minden képzeletet felülmúló magyarok elleni gyűlölete, a megsemmisítésünkre irányuló szándéka nem egy adott pillanat történelmi velejárója volt, hanem a mai napig itt kísért a fejünk felett, itt ólálkodik a kerítésünk mellett – fogalmazott a kormánypárti politikus. Szavai szerint a csonka Magyarország hihetetlen gyorsasággal kilábalt a gazdasági válságból és az 1930-as évek végére Európa élére került. Aztán jött a Rákosi féle szép új világ, majd a Kádár-éra, amikor megint tilos volt erről a nemzeti sorstragédiáról beszélni. „A Fideszt kétharmados többséghez juttató nemzeti egység kellett ahhoz, hogy újból a nemzeti összetartozás váljon a politika fő irányává”.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában